Afdeling
Huidkankerpoli
Heb je een verdacht plekje op jouw huid? Dit kan wijzen op huidkanker, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Bij de speciale huidkankerpoli van het Anna Ziekenhuis kun je laten controleren of je huidkanker hebt.
Duidelijkheid
Als je je zorgen maakt over een verdacht plekje op jouw huid, dan is het prettig om duidelijkheid te krijgen. Bij de huidkankerpoli van het Anna Ziekenhuis kun je jouw huid laten onderzoeken. Daarna starten we, als dat nodig is, met de behandeling. Om dit te realiseren, werken verschillende specialismen binnen de huidkankerpolikliniek nauw samen, zoals dermatologen en pathologen.
Speciaal spreekuur huidkanker
Voor de (halfjaarlijkse) controle van bepaalde vormen van huidkanker en voorlopers daarvan hebben we een speciaal spreekuur. De dermatoloog kan je hiernaar doorverwijzen. Een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige beoordeelt diverse huidplekjes en behandelt deze als dat nodig is. Dit gebeurt onder voortdurende supervisie van onze dermatologen zodat de verpleegkundige desgewenst kan overleggen.
Bepaalde categorieën patiënten met huidkanker worden minimaal eenmaal per jaar door de dermatoloog gezien. Eventuele tussentijdse controle vindt plaats bij de verpleegkundige.
Symptomen van huidkanker
Het meest bekende symptoom van huidkanker is een verandering van de huid, zoals:
- een ruw plekje dat niet verdwijnt
- een wondje dat niet geneest
- een verandering in een bestaande of nieuwe moedervlek
Soorten huidkanker
- Basaalcelcarcinoom
Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. - Plaveiselcelcarcinoom
- Melanoom
- Actinische keratosen (voorstadium huidkanker)
1 op de 3 mensen ouder dan 50 jaar heeft zulke plekjes. - Ziekte van Bowen (voorstadium huidkanker)
De Morbus Bowen komt vooral voor bij ouderen rond de 70 jaar.
Onderzoek en diagnose
Als er een vermoeden is van huidkanker, word je doorverwezen naar de dermatoloog. De dermatoloog beoordeelt de huid. Om te onderzoeken of het om huidkanker gaat neemt de dermatoloog als het nodig is een stukje huid weg (biopt). De patholoog onderzoekt of in dit stukje huid kankercellen aanwezig zijn. Meestal biedt de dermatoloog tijdens het consult aan om de gehele huid na te kijken.
Behandelmethodes
Bij alle soorten huidkanker is een operatie (excisie) de meest voorkomende behandeling. Bij bepaalde typen van het basaalcelcarcinoom zijn echter ook andere behandelopties mogelijk. De dermatoloog zal samen met jou bepalen wat de beste behandeling is.
Preventie en advies
Voor de lange termijn kun je het risico op een nieuwe huidtumor beperken door zo voorzichtig mogelijk te zijn met blootstelling van je huid aan ultraviolette straling. Dit geldt in sterkere mate als je een lichte huid hebt. Enkele adviezen:
- Draag in de volle zon kleding en een hoed of pet.
- Vermijd de zon zo veel mogelijk tussen 12.00 en 15.00 uur (in de zomer). Dan is de ultraviolette straling namelijk het sterkst.
- Ga zo min mogelijk zonnen of onder de zonnebank.
- Gebruik tijdens zonnige perioden een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (SPF).
Wat kun je zelf verder doen?
Naast de controle van je huid door de specialist, doe je er goed aan ook zelf je huid in de gaten te houden. Het is beslist niet nodig je huid elke dag te onderzoeken. Eens in de twee à drie maanden je huid nauwkeurig op veranderingen bekijken, is voldoende. Daarbij moet je letten op:
- Veranderingen in en rond het litteken.
- Nieuwe plekjes op een tot dan toe gave huid.
- Veranderingen in al bestaande plekjes.
- Voor patiënten die zijn behandeld vanwege een plaveiselcelcarcinoom of een melanoom, afhankelijk van de plaats van de behandelde tumor:
Zwellingen van klieren in bijvoorbeeld de hals, de oksels of de liezen.
Als je één of meer van deze veranderingen opmerkt dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts of je afspraak bij de specialist vervroegen.
Begeleiding en advies
Als je de diagnose huidkanker krijgt, kan dat veel emoties en ongerustheid oproepen. In ons team zitten onder anderen gespecialiseerd verpleegkundigen. Zij zijn speciaal opgeleid om mensen met kanker te begeleiden en zijn jouw vaste aanspreekpunt. Je kunt bij hen terecht voor advies en met al je vragen en zorgen.