Orgaan- en weefseldonatie

Orgaan- en weefseldonatie betekent dat een overledene organen of weefsels doneert aan iemand anders. Hiermee kunnen we transplantaties uitvoeren en levens redden. Bij een transplantatie wordt het zieke orgaan of weefsel van een patiënt vervangen door een gezond orgaan of weefsel van een donor.

Orgaan- en weefseldonatie

Orgaandonatie is in Nederland alleen mogelijk als mensen overlijden op de Intensive Care of Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Bijvoorbeeld door een ernstige hersenbloeding of een ongeluk. Iemand kan dan na overlijden organen doneren, zoals nieren, hart, lever of longen. 

Weefseldonatie is de meest voorkomende vorm van donatie in het ziekenhuis, dit is mogelijk bij vrijwel ieder overlijden en op iedere verpleegafdeling. Iemand kan na overlijden weefsels doneren, zoals oogweefsel, huid, hartkleppen of botweefsel.

Pas als het zeker is dat een patiënt gaat overlijden (bij orgaandonatie) of al overleden is (bij weefseldonatie), kijkt een dokter in het Donorregister om te zien welke keuze door de patiënt is ingevuld. Dat gebeurt heel zorgvuldig. Deze uitslag wordt altijd met de familie besproken. En een donatieprocedure kan alleen doorgaan als er een ‘ja’ of ‘geen bezwaar’ staat in het Donorregister óf als de familie toestemming geeft. Staat er ‘nee’ ingevuld in het Donorregister? Dan gaat donatie niet door. 

Lees meer over orgaandonatie: Orgaandonatie: hoe gaat dat?
Lees meer over weefseldonatie : Weefseldonatie: hoe gaat dat?

Donatie in het Anna Ziekenhuis

Bij donatie neemt een team van chirurgen dat hierin is gespecialiseerd de organen en weefsels uit. De transplantatie wordt in een academisch ziekenhuis gedaan en vindt dus niet in het Anna Ziekenhuis plaats.

In het Anna Ziekenhuis is er een speciaal team dat controleert dat de uitvoering van orgaan- en weefseldonatie gebeurt volgens de Wet op de Orgaandonatie en de landelijke richtlijnen van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Heb je vragen over donatie? Stel deze aan onze donatiecoördinator via donatiecoordinator@st-anna.nl

Veel gestelde vragen

Kan iedereen donor worden?

Niet iedereen kan na overlijden organen of weefsels afstaan. Een orgaan of weefsel dat is beschadigd door ziekte of medicijnen kan vaak niet meer gebruikt worden voor transplantatie. Andere organen en vooral andere weefsels zijn dan vaak nog wel geschikt. Een dokter bekijkt bij iemands overlijden of de organen of weefsels nog geschikt zijn voor donatie. 

Hoe kan ik mijn keuze in het Donorregister aangeven of wijzigen?

In het Donorregister vul je in of je organen en weefsels wilt doneren na overlijden. Maak je geen keuze? Dan sta je met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister en ben je dus donor. Kijk op www.donorregister.nl welke keuze bij je past en hoe je je keuze kunt veranderen. Bespreek met je familie welke keuze en waarom je deze keuze hebt gemaakt. Dit geeft bij een donatiegesprek veel duidelijkheid aan de dokter en je familie.

Waar vind ik meer informatie over orgaan- of weefseldonatie?

Op de website van de www.transplantatiestichting.nl vind je betrouwbare informatie en lees je ervaringsverhalen over orgaan- en weefseldonatie.