Voor een veilig thuis
In Nederland zijn er elk jaar veel meldingen van kindermishandeling en van geweld thuis. Ook ouderen zijn regelmatig slachtoffer van geweld door mensen in hun omgeving.
Patiënten die in een risicovolle situatie verkeren zien we ook bij de Anna Zorggroep binnenkomen. Wij zien het als onze zorgplicht dat zoveel mogelijk mensen veilig kunnen leven. Als wij zien dat de veiligheid van een patiënt in gevaar is, dan volgen we de stappen van de meldcode voor een veilig thuis.
Zorgplicht volgens de Meldcode
Mensen die werken in gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke hulpverlening, jeugdzorg en justitie hebben een zorgplicht. Als zij bezorgd zijn over de veiligheid van gezinsleden thuis moeten zij de stappen volgen van de Meldcode. Deze zorgplicht is er voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.
De Meldcode heeft 5 stappen:
- Stap 1: In kaart brengen van signalen die de zorgen bevestigen of ontkrachten. Uitvoeren van een kindcheck of mantelzorgcheck
- Stap 2: Overleggen met een collega en het raadplegen van Veilig Thuis
- Stap 3: Gesprek met de patiënt en/of ouders, verzorgers
- Stap 4: Wegen van het geweld thuis of de kindermishandeling, bij twijfel altijd navragen bij Veilig Thuis
- Stap 5: Beslissen: óf zelf hulp organiseren óf melden
Wat betekent de Meldcode voor mij als patiënt?
De Anna Zorggroep wil dat het thuis veilig is voor jou en je gezinsleden. We doen dat het liefst samen met jou.
Wat doen wij bij zorgen om jouw veiligheid, die van je (ongeboren) kind of ouder?
Tijdens de behandeling kan het gebeuren dat we jou, je kind of ouder van top tot teen onderzoeken. Het kan ook dat een medewerker vraagt hoe het met jou, je kind of ouder gaat.
Als we zorgen hebben over de veiligheid van kinderen of ouderen dan melden wij dit bij Veilig Thuis. Voor deze melding is jouw toestemming niet nodig. Als we een melding doen dan zal onze medewerker het jou vertellen.
Kindcheck
Bij de kindcheck controleren we of je voor kinderen zorgt of zwanger bent. En of deze kinderen in een veilige omgeving opgroeien. De kindcheck geldt wanneer een volwassene (of tiener) in een situatie zit die schadelijk kan zijn voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan psychische problemen, een verslaving aan drugs of alcohol, of een gewelddadige partner. Bij tieners met deze problemen kijken we of er broers of zussen onder de 18 zijn en in hetzelfde huis wonen.
Mantelzorgcheck
Word jij als oudere in ons ziekenhuis behandeld dan kunnen wij een mantelzorgcheck uitvoeren. Bij de mantelzorgcheck vraagt de dokter of verpleegkundige:
- Voel je je veilig in jouw thuissituatie?
- Kun je terugvallen op familie, buren of vrienden?
- Maak je gebruik van professionele hulp?
Onze getrainde medewerkers herkennen de kenmerken die erop kunnen wijzen dat de veiligheid van volwassen gezinsleden of ouderen in gevaar is. Als we dit zien dan volgen we de stappen van de Meldcode. Wij proberen alles in samenwerking mét jou te doen. Als het nodig is dan doen wij een melding bij Veilig Thuis. Als wij een melding doen dan vertellen wij het aan jou.
Na een melding
Na een melding neemt een medewerker van Veilig Thuis contact met je op. Daarna onderzoekt de medewerker wat voor hulp thuis nodig is. Bij direct gevaar - als het voor jou, een kind of een medewerker onveilig is - laten wij de beveiliging of de politie komen.
Waar kun je met vragen heen?
Wij bieden goede en veilige zorg door samenwerking en het geven van goede informatie. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stuur dan een mail naar: meldcode@st-anna.nl
Vragen kun je ook stellen aan je dokter, of op de afdeling die jou of je kind of ouder behandelt.
Kijk voor meer informatie op de website: www.veiligthuisoostbrabant.nl
Ook kun je altijd zelf contact opnemen met Veilig Thuis op telefoonnummer: 0800 2000