Spataderen onderhuids verwijderen (ambulante flebectomie volgens Muller)

Chirurgie

Je arts heeft een speciale operatieve behandeling van je spataderen voorgesteld. Deze behandeling heet ‘ambulante flebectomie volgens Muller’ (dr. Muller is een Zwitserse arts die deze behandeling ontwikkeld heeft).

Bij jou zijn spataderen geconstateerd van een formaat dat het beste kan worden behandeld volgens de Muller methode. Bij deze techniek, worden de spataderen onder lokale verdoving via kleine sneetjes weggehaald. Je hoeft dus niet onder narcose.

De Muller methode is vooral geschikt voor grote spataderen. Het is een tijdrovende ingreep, maar het biedt wel meer zekerheid dat de spataderen niet meer terugkomen. Mochten er nog kleine spataderen overblijven, dan kunnen deze op een later tijdstip alsnog worden weggespoten.

Dagbehandeling

Het betreft een dagbehandeling op onze polikliniek. Je hoeft niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorbereiding

De volgende punten zijn van groot belang vóór de behandeling:

  • De behandeling vindt plaats op de polikliniek chirurgie. Wij verzoeken je op tijd aanwezig te zijn. Je meldt je op de afgesproken dag op de afgesproken tijd bij de meldbalie op de begane grond.
  • Bij eventuele verhindering moet je zo spoedig mogelijk de afspraak af zeggen via telefoonnummer: 040- 286 4872 (poli chirurgie). In de vrijgekomen tijd kan dan iemand anders geholpen worden.
  • Als je allergisch bent voor verdovingsvloeistof moet je dit van tevoren duidelijk aangeven.

Als je in bezit bent van de juiste maat therapeutisch elastische kousen/panty (steunkous), dan moet je deze mee nemen. Het kan ook zijn dat

  • afgesproken wordt, dat na de behandeling een steunkous in het ziekenhuis wordt aangemeten, die na de behandeling bij je wordt aangedaan.
  • Op de dag van behandeling is het raadzaam ruime schoenen en ruime kleding te dragen. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen zal een strakke broek of schoen mogelijk niet passen.
  • De steriele doeken worden met kleefstrips aan je been geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips kan bij beharing pijnlijk zijn. Wij adviseren je het been dat behandeld wordt te scheren.
  • Op de dag van behandeling mag je geen crème of zalf op de benen smeren.
  • Na de ingreep kun je gewoon lopen, maar je mag niet zelf auto rijden. Neem daarom een begeleider mee naar het ziekenhuis.

De behandeling

De arts zal met een huidstift de loop van de te behandelen spatader aftekenen terwijl je rechtop staat. Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel.

Deze operatie vindt plaats onder lokale verdoving. Je krijgt daarvoor injecties met het verdovingsmiddel lidocaïne (of alternatief bij allergie hiervoor) om de huid te verdoven. Deze injecties zijn pijnlijk, de rest van de ingreep niet.

Hierna worden met een mesje sneetjes van ongeveer 3 mm, op 3 tot 7 cm afstand van elkaar in de verdoofde huid aangebracht. Via deze sneetjes wordt de spatader, indien nodig, losgemaakt en met een soort haakje naar buiten getrokken.

Als de spatader is verwijderd worden de sneetjes met een kleine hechtpleister (steristrip) dichtgeplakt. Hechten van de wondjes is niet nodig. Het gebruik van steristrips geeft een mooiere wondgenezing.

Over het behandelde gebied wordt een drukverband aangelegd. Dit om de vorming van bloeduitstortingen zoveel mogelijk te beperken. Zo nodig kan besloten worden om het hele been in te zwachtelen.

Je wordt verzocht na de behandeling nog minimaal een kwartier in de wachtkamer te blijven zitten met het been omhoog, om te controleren op eventueel nabloeden of een knellend verband.

Na de behandeling

Drukverband en kous

  • Het verband mag niet nat worden.
  • Het verband moet 48 uur (twee dagen, dag én nacht) blijven zitten. Daarna mag je het verband zelf verwijderen. Het is normaal dat er bloeduitstortingen te zien zijn, dit trekt vanzelf weer weg.
  • Mochten er problemen ontstaan met het verband (verband zakt af, of zit te los of te strak) neem dan contact op met de polikliniek.
  • Na het verwijderen van het verband moet je nog 5 dagen (overdag) je eigen therapeutisch elastische kous (=steunkous) overdag dragen. Indien gewenst mag je deze langer dragen.

Bewegen
Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag je weer uw normale activiteiten hervatten.

Pijn
Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Heb je echter toch pijn, dan mag je zo nodig 4x daags 1 gram paracetamol innemen. In geval van aanhoudende pijn in het been, ondanks gebruik van paracetamol, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, neem dan contact op  met de afdeling chirurgie.

Mogelijke complicaties
De mogelijkheid bestaat dat na de behandeling complicaties ontstaan.

  • Er kan een nabloeding optreden. Het is dan belangrijk om goed druk uit te oefenen gedurende 15-30 minuten op de bloedende plek. Dit stopt het bloeden over het algemeen.
  • Bloeduitstorting (blauwe plek).
  • Blaren/oppervlakkige wondjes van hechtpleister. Bloeduitstortingen of blaren kunnen een pijnlijk gevoel geven en er lelijk uitzien, maar verdwijnen vanzelf weer en kunnen verder geen kwaad.
  • Donkere verkleuring (pigmentatie) ter hoogte van de wondjes. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie.
  • Er kunnen stukjes ader achterblijven na de behandeling. Dit voelt aan als harde en in het begin gevoelige knobbels onder de huid. Dit trekt vanzelf weg in de loop van weken tot maanden.
  • Zeer zelden wordt een klein zenuwtakje beschadigd bij het verwijderen van een spatader. Hierdoor kan het gevoel (pijn en tastzin) in het gebied rondom de verwijderde spatader verminderd of afwezig zijn. Ook dit herstelt zich meestal volledig, maar het duurt langer, enkele maanden.

Bij complicaties, zoals blaarvorming, kun je contact opnemen met:

  • Van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur: Polikliniek chirurgie, telefoon: 040 - 286 48 72
  • Buiten deze tijden en in het weekend: Spoedeisende hulp (SEH), telefoon: 040 - 286 48 34

Heb je vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Heb je vragen? Dan kun je bellen naar de polikliniek chirurgie, van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer 040 - 286 4872.