Mediterrane manier van eten
Diëtetiek
Mediterraan eten is wat ze traditioneel doen in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Mensen met hart- en vaatziekten, diabetes type 2, leververvetting, chronische nierschade of depressie kunnen hier baat bij hebben. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel:
- Verse groenten en fruit
- Peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen
- Olijfolie
- Noten en zaden
- Vis
- Kip
- Volkoren producten
- Met mate: rood vlees en melkproducten
Waarom is het mediterraan dieet gezond?
Een mediterraan voedingspatroon heeft een goede balans van gezonde vetten, met name onverzadigde vetten. Deze vetten helpen het hart gezond te houden en het slechte cholesterol te verlagen. Daarnaast bevat het veel vers voedsel en minder bewerkte producten. De vezels zorgen voor verzadiging zonder dat het overtollige calorieën levert. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in olijfolie, avocado, noten en vette vis. Verzadigde vetten daarentegen zijn niet goed voor de gezondheid. Deze kunnen het cholesterol namelijk verhogen. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in koek, cake en chips.
Hoe ziet een mediterraan voedingspatroon eruit?
Deze piramide laat de voeding binnen het mediterraan voedingspatroon zien. De basis (de onderste laag) laat producten zien die we het meest dienen te consumeren. Boven in de piramide zien we producten die in kleine hoeveelheden te nuttigen zijn, of minder vaak. Ook bewegen is van belang.
Maaltijden en snacks
Hieronder staan een aantal maaltijden en tussendoortjes die je kunt nuttigen:
Ontbijt |
|
Lunch |
|
Diner |
|
Tussendoortjes |
|
Portieverdeling
Seizoensgroenten- en fruit
Het is verstandig gebruik te maken van seizoensgebonden groenten- en fruit. Deze zijn vaak lekkerder, goedkoper en gemakkelijk verkrijgbaar. Hieronder staat een overzicht van populaire voedingsmiddelen per seizoen.
Herfst | Winter | Lente | Zomer | Hele jaar door |
Bleekselderij | Boerenkool | Andijvie | Andijvie | Aardappelen |
Komkommer | Prei | Asperge | Asperge | Uien |
Snijbonen | Spruiten | Bloemkool | Bleekselderij | Wortelen |
Sperziebonen | Witlof | Broccoli | Bloemkool | |
Spinazie | Prei | Broccoli | ||
Tomaten | Rabarber | Komkommer | ||
Veldsla | Radijs | Rabarber | ||
Spinazie | Radijs | |||
Tomaten | Snijbonen | |||
Tuinbonen | Sperziebonen | |||
Veldsla | Spinazie | |||
Witlof | Tomaten | |||
Tuinbonen | ||||
Veldsla |
Noteer hieronder hoe je je voedingspatroon kan aanpassen zodat het meer mediterraan is.
- _____________________________________________________________________
- _____________________________________________________________________
- _____________________________________________________________________