Wat is een ascitespunctie

Jouw arts heeft vastgesteld dat zich vocht in jouw buikholte heeft opgehoopt. Het verwijderen van dit vocht heet ascitespunctie. Ascites is vocht in de buikholte. Punctie betekent dat het overtollig vocht via een naald wordt weggenomen. De verwijdering gebeurt door een speciale naald in te brengen.

Waarom de ascitespunctie

De punctie kan belangrijk zijn voor de diagnose. Door het vocht microscopisch te onderzoeken kan zo mogelijk de oorzaak vastgesteld worden.
De arts kan ook besluiten tot verwijdering van dit vocht om jouw buik te ontlasten. Er kan namelijk zoveel vocht in de buik aanwezig zijn dat je daar last van ondervindt.

Voorbereiding

  • Heel belangrijk is dat je vlak voor het onderzoek goed uitplast.
  • Als je antistollingsmedicijnen gebruikt, meld dat dan vóór de behandeling.

Hoe wordt de punctie uitgevoerd

Allereerst wordt de plaats bepaald waar geprikt gaat worden.
Meestal is dat links in de onderbuik. De huid wordt ter plaatse ontsmet en met een dunne naald wordt een verdovingsvloeistof ingespoten.

Vervolgens wordt een klein sneetje gemaakt waardoor een wat dikkere naald in de buikholte wordt gebracht. Soms moet hiervoor wat druk op jouw buik worden uitgeoefend. Door de naald wordt een slangetje ingevoerd.

Na verwijdering van de naald wordt aan het slangetje, dat in de buikholte blijft, een opvangzak bevestigd waarin de vloeistof langzaam kan afvloeien.

Afhankelijk van de hoeveelheid af te nemen vocht en de snelheid waarmee dat gebeurt, kan dit proces wat tijd in beslag nemen.

Als je in dagbehandeling wordt geholpen, ga je ter controle enige uren naar het dagcentrum.

In overleg met de specialist wordt daarna het slangetje verwijderd.
De punctie is over het algemeen vrijwel pijnloos en nauwelijks belastend.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen over de ascitespunctie, neem dan contact op met functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.