koelen na een reanimatie

Intensive care - coronary care unit - eerste hart hulp

Inleiding

Jouw familielid/partner heeft een reanimatie ondergaan en de artsen hebben de indicatie gesteld voor 24 uur koelen tot een lichaamstemperatuur van 32ºC.

Waarom

Tijdens een hartstilstand, ritmestoornissen zonder circulatie en een reanimatie is de bloedsomloop sterk verlaagd en daarbij krijgen vooral de hersenen te weinig zuurstof. Dit kan schade veroorzaken.

In de periode na de reanimatie kunnen er schadelijke processen op cellulair niveau ontstaan.

Om vooral de hersenen in de gelegenheid te brengen zich te herstellen koelen wij de patiënten voor 24 uur omdat dat de stofwisseling verlaagt en ook de behoefte aan zuurstof minder is.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat dit tot een betere prognose leidt.

Koeling

Wij koelen de patiënt 24 uur tot een lichaamstemperatuur van 32ºC.
Iedereen begint bij afkoeling te rillen. Dit is niet alleen onaangenaam, maar kost ook veel zuurstof. Daarom wordt de patiënt kunstmatig in slaap gehouden en wordt de ademhaling ondersteund/overgenomen door een beademingsmachine.

Na koeling

Na 24 uur staken wij de koeling en warmen de patiënt weer op met 0,3 - 0,5 ºC/per uur. Als de normale lichaamstemperatuur van 36ºC is bereikt, worden de slaapmedicaties gestopt en mag de patiënt wakker worden. Omdat de medicaties langzamer afgebroken worden bij koeling kan dit proces wat langer duren. Je mag er rekening mee houden dat het ongeveer 2 dagen duurt, voordat jouw familielid/partner wakker kan worden.
Als de koeling is gestopt en de medicijnen door het lichaam zijn afgebroken, wordt het mogelijk voor de arts om de patiënt neurologisch te beoordelen.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet  bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Voor eventuele vragen kun je terecht bij de verpleegkundige die jouw familielid verzorgt.

Tussen 07.30 en 10.00 uur vindt de dagelijkse verzorging plaats. Wij verzoeken jou om gedurende deze tijd niet te bellen.

Afdeling ic/ccu, telefoon: 040 - 286 41 90

Wij wensen je sterkte en zijn je graag behulpzaam.