Expertisecentrum voor ontwennen van beademing

Intensive care - coronary care unit - eerste hart hulp

Wanneer kom je in het centrum?

Als je kunstmatige beademing krijgt en het niet zo snel lukt om daarna weer zelf te ademen. We hebben kennis, ervaring, speciale apparaten en werken samen met het Radboudumc. Daardoor is de kans groter dat je binnen een maand wel weer zelf kunt ademen.

De behandeling die je krijgt in het centrum is helemaal gericht op jouw situatie. Je krijgt daarbij veel hulp. Het doel is dat je hierdoor wel van de beademing af komt.

Wat kun je verwachten?

We starten met onderzoeken waarom het niet lukt om zelf te ademen. We onderzoeken bijvoorbeeld je longen, ademspieren en je hart. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 dagen.

Wanneer we de uitslagen van de onderzoeken hebben, bespreken we dit in een team van experts. Denk hierbij aan de dokter, fysiotherapeut, logopedist en diëtist. En we bespreken dit met het Radboudumc. Daarna maken we een persoonlijk behandelplan. Dat bespreken we met jou en je naasten, zodat jullie weten wat er gaat gebeuren.

Wie zit er in jouw persoonlijk behandelteam?

Je krijgt hulp van een speciaal team met daarin een intensivist en IC-verpleegkundige. En ook een fysiotherapeut, logopedist, diëtist en revalidatiearts. Zij bespreken je behandelplan iedere week met zorgverleners uit het Radboudumc. Is er voor jouw herstel nog een andere zorgverlener nodig? Dan komt deze in het team erbij.

Je krijgt een dagschema

Het doel van dit schema is dat je weer gaat bewegen en ook genoeg rust neemt. Dit doe je op een dag:

  • Bewegings- en slikoefeningen met de fysiotherapeut en logopedist
  • Spreken met je arts of verpleegkundige
  • Therapie volgen
  • Zoveel mogelijk zelf doen (om actief te worden)
  • Dingen doen met mensen die belangrijk voor je zijn (bijvoorbeeld naar buiten gaan)
  • Rusten (om te herstellen)

Wat zijn de bezoektijden?

Bezoektijden spreken we af samen met jou en je naasten. We houden daarbij rekening met de zorg en therapie die je krijgt. En we zorgen ervoor dat je op tijd rust kunt pakken, want de behandeling kost veel energie. Als je het fijn vindt, mogen je naasten bij je therapieën zijn.

We hebben twee familiekamers waar je gebruik van kunt maken als ze vrij zijn.

Als je weer thuis bent

Dan krijg je een bericht van de IC-nazorgpoli. Daar:

  1. Krijg je een persoonlijk gesprek over je opname en verblijf op de IC-afdeling. Ook kun je de afdeling bezoeken
  2. Spreek je met een IC-verpleegkundige (en met een intensivist als je dat zelf graag wilt)
  3. Kun je jouw vragen stellen
  4. Kunnen we je helpen als je het lastig vindt om weer contact te maken met andere mensen (sociale of geestelijke klachten)

Kom je uit een ander ziekenhuis?

Dan kom je tijdelijk naar onze intensive care (IC). Je krijgt hier onderzoeken en we maken en starten je persoonlijke behandelplan. We sturen deze informatie naar je eigen dokter of ziekenhuis. Wanneer het mogelijk is, krijg je jouw behandeling in je eigen ziekenhuis dichtbij huis.

Heb je nog vragen?

Die kun je altijd stellen aan een verzorgende, verpleegkundige of andere zorgverlener.

De afdeling intensive care (IC) kun je bellen via 040 - 286 4190. We zijn iedere dag bereikbaar, alleen niet tussen 07.30 en 10.00 uur in de ochtend. Belt iemand anders voor je? Wij geven alleen informatie aan jou en opgegeven contactpersonen.