Je gaat behandeld worden met het medicijn pembroluzimab (of Keytruda®).
De behandeling met pembrolizumab bestaat uit antistoffen die zich specifiek aan een bepaald type witte bloedcellen (T-cellen) binden en daarmee behoort dit middel tot de geneesmiddelengroep immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat deze cellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals bij bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen deze cellen op. De behandeling werkt niet direct op de tumor, maar activeert het afweersysteem.

Behandelschema

Pembroluzimab wordt gegeven in een cyclus van 21 dagen (een keer per drie weken).
Eventueel wordt in overleg met de behandelaar pembroluzimab een keer per 6 weken gegeven.
De behandeling vindt plaats op afdeling oncologie, route 96. Of op de dagbehandeling immunotherapie op afdeling neurologie, route 93. Je kunt je aanmelden bij de desbetreffende balie.
De inlooptijd van pembrolizumab bedraagt ongeveer 30 minuten.

Let wel op dat je steeds een afspraak hebt voor de volgende behandeling. Wij raden aan om de eerste keer iemand mee te brengen, zodat je niet alleen naar huis hoeft te gaan.

Tijdsbalk

Medicijn Dag 1 Dag 2 t/m 21 Wijze van toediening
Pembroluzimab x Rust Infuus

 

Bijwerkingen immunotherapie

Bijwerkingen komen door het afweersysteem, dat reageert op de therapie. De bijwerkingen verschillen per persoon en het soort behandeling. Het kan ook gebeuren dat je pas na de behandeling last krijgt van bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen zijn bijvoorbeeld ontstekingen. Het lichaam breekt door de therapie gezonde cellen af, bijvoorbeeld in de darmen, longen of lever. Dit heet een auto-immuunreactie. Deze kunnen mild verlopen, maar ook zeer ernstig zijn.

Het meest voorkomend zijn bijvoorbeeld jeukklachten, diarree, schildklierstoornissen, benauwdheid en vermoeidheid.
De meeste van deze bijwerkingen zijn goed te behandelen, maar hoe eerder de behandeling begint hoe beter.
We vragen je daarom om bij klachten laagdrempelig contact op te nemen met het ziekenhuis. Ook als je niet zeker weet of het een bijwerking betreft.

Op verzoek krijgt u een folder mee met de bijwerkingen van pembroluzimab inclusief tips van de website https://www.bijwerkingenbijkanker.nl/.

Advies bij bijwerkingen

Tijdens jouw behandeling met immunotherapie krijg je van ons geen leefregels mee. je hebt geen verminderde weerstand en de regels die gelden voor bijvoorbeeld chemotherapie gelden voor jou dus niet.

Bijwerkingen kunnen overal optreden en zich heel verschillend presenteren. Wil je daarom bij nieuwe klachten contact met ons  opnemen? Hoe eerder bijwerkingen worden behandeld, hoe beter.

Bijwerkingen verminderen

Hoe jouw lichaam reageert op immunotherapie kunnen we niet te voorspellen. Je kunt wel dingen doen om de kans te vergroten  dat je de behandeling goed doorstaat en ervan herstelt.

Goede voeding

Goede voeding en een stabiel lichaamsgewicht zijn belangrijk. Goede voeding:

  • is gevarieerd
  • heeft voldoende energie
  • heeft voldoende eiwitten
  • heeft voldoende vocht
  • heeft vitamines en mineralen

Vragen over voeding kun je bespreken met jouw behandelaar. Vertel ook of je voedingssupplementen gebruikt. Sommige hebben namelijk invloed op de behandeling. Heb je voedings- of gewichtsproblemen, of een grote kans daarop? Jouw behandelaar kan je  naar een diëtist verwijzen. Meer informatie kun je vinden op de website voedingenkankerinfo.nl/.

Bewegen

Je krijgt of houdt een goede conditie door regelmatig te bewegen voor, tijdens en na jouw behandeling. Dit helpt ook bij jouw herstel na de behandeling. Een oncologiefysiotherapeut kan je daarbij helpen.

Een oncologiefysiotherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met kanker met lichamelijke en psychische klachten. Klachten die komen door kanker of de behandeling ervan. Bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verminderde beweeglijkheid, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De oncologiefysiotherapeut kan adviezen geven over het bepalen van jouw grenzen en het opbouwen van jouw conditie. Ook kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij het aanleren van zelfmanagement en bij het bewegen (oefenen en trainen).

Hoe lang en hoe vaak je naar de fysiotherapeut gaat, hangt af van jouw doel en mogelijkheden. Een oncologiefysiotherapeut kun je vinden via https://www.verwijsgidskanker.nl/ of https://fyneon.nl/. Natuurlijk kan uw casemanager daarbij helpen.

Werken
Werken tijdens en na de behandeling kan goed zijn voor jouw welzijn en herstel. Het kan afleiding en houvast bieden. Ook kan het contact met collega’s fijn zijn. Of je kunt werken en hoeveel hangt wel af van bijwerkingen en jouw soort werk. Het is goed om jouw situatie te bespreken met jouw behandelaar.

Activiteiten
Zoals gezegd krijg je geen leefregels mee. Je mag je hobby’s, sociale contacten en sport voortzetten zoals je voorheen ook gewend bent.

Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis?

Bij de volgende klachten moet je nog DEZELFDE dag contact opnemen met de afdeling:

  • Als de hoest blijft aanhouden en verergert
  • Als je last hebt van kortademigheid of bij een pijnlijk gevoel op de borstkas
  • Als je last hebt van diarree die niet meer onder controle te houden is
  • Als je last hebt van slijm of bloed in de stoelgang
  • Als je ongewild gewicht verliest
  • Als je last hebt van buikkrampen en misselijkheid die aanhoudt
  • Als je last hebt van jeuk of huiduitslag
  • Als je last hebt van hoofdpijn die aanhoudt of toeneemt
  • Als je last hebt van spierzwakte, verwardheid of andere neurologische tekens
  • Als je koorts hebt (> 38,5°C) of bij tekens van infectie
  • Als je koude rillingen hebt
  • Als je last hebt van extreme vermoeidheid

Als je twijfelt of je je onzeker voelt over bepaalde klachten die je hebt, neem ook dan contact op met jouw specialist, afdeling oncologie of jouw huisarts.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis
Afdeling oncologie: 040-286 4847 (24 uur per dag)
Mail: afdeling.oncologie@st-anna.nl

  • Bij vragen rondom jouw therapie en/of bijwerkingen, altijd contact opnemen met de afdeling oncologie! Je kunt dan vragen naar de casemanagers Max of Dorine.
  • In het weekend, ‘s avonds of ‘s nachts kun je contact opnemen met de afdeling oncologie.
  • Wanneer je op de dag van de geplande chemokuur onverwachts ziek bent (diarree, koorts, verkouden enz), bel dan s.v.p. voor 8.00 uur met de afdeling. Wij kunnen dan met de arts overleggen of het verantwoord is om die dag de kuur wel of niet te geven, of dat het beter is wanneer we de kuur uitstellen.
  • Geef altijd duidelijk aan wat er aan de hand is en vermeld dat je een patiënt bent die een immunotherapie ondergaat.

Poliklinieken

Polikliniek interne geneeskunde: 040-286 4873
Polikliniek Longziekten: 040-286 4871

Dagbehandeling afdeling oncologie

Maandag t/m vrijdag, van 7.30-17.00 uur: 040-286 4228