Totaal extractie en plaatsing kunstgebit
Kaakchirurgie
Inleiding
Je bent zojuist behandeld door de kaakchirurg waarbij al jouw tanden en/of kiezen verwijderd zijn en direct een gebitsprothese (immediaat-prothese) is geplaatst. In deze informatie informeren wij jou over de zorg na deze behandeling.
Na het verwijderen van tanden en/of kiezen
Pijnstillers
Neem voordat de verdoving is uitgewerkt alvast een pijnstiller in. Indien nodig kun je dit later op de dag herhalen. Heb je meer dan 1 pijnstiller gekregen op recept neem dan de pijnstillers niet tegelijk in maar verspreid dat over de dag.
Nabloeden
De eerste uren na het trekken van de tanden kunnen de wonden nog nabloeden. Hierdoor kan jouw speeksel rood kleuren. Het bloeden houdt vrij snel op en het speeksel krijgt weer zijn normale kleur. Dit betekent niet dat de wonden al helemaal genezen zijn.
Omdat de wonden nog niet helemaal dicht zijn, mag je de eerste 24 uur niet spoelen. Je kunt wel gewoon drinken en eten. Laat alles wel afkoelen.
Er is een kleine kans dat, ondanks de voorzorgsmaatregelen, het bloeden na enkele uren niet overgaat, neem dan contact op:
Tijdens kantooruren kun je bellen met de polikliniek kaakchirurgie, telefoonnummer: 040 - 286 48 68
Na werktijd kun je bellen met de spoedeisende hulp (SEH), telefoonnummer: 040 - 286 48 34.
Ook als je pijn blijft houden na enkele dagen, neem dan contact met ons op.
Hechtingen
De wonden in de mond zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Poets de mond en de hechtingen een dag na de behandeling 2 maal per dag. Hechtingen laten na ongeveer 2 weken vanzelf los; soms duurt dit langer. Als je eerder last krijgt van de hechtingen, kun je contact opnemen met jouw tandarts of de kaakchirurg om ze te laten verwijderen.
De nieuwe gebitsprothese
De nieuwe gebitsprothese zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen lekker. Hij kan klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag de prothese niet uit de mond. Je trekt dan de wonden weer open. Ook gaat jouw tandvlees zwellen, zodat de gebitsprothese niet meer goed in de mond zal passen.
Je mag pas na 24 uur de prothese uit de mond halen. Afhankelijk van wat je hebt afgesproken, doet jouw tandarts of tandprotheticus dit of je doet het zelf. Wees voorzichtig met de wonden als je het zelf doet. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon met water en een prothese borstel.
Je kunt de wonden reinigen met het voorgeschreven mondspoelmiddel. Door regelmatig te spoelen en dagelijks te poetsen met een zachte tandenborstel blijft jouw mond schoon en wordt de genezing bevorderd. Na enkele dagen beginnen de wonden te genezen en zal de pijn verdwijnen.
Drie dagen na de behandeling moet je ook voortaan ‘s nachts de prothese uitdoen, zodat jouw tandvlees en kaken tot rust kunnen komen.
Als je pijn blijft houden of je kunt er niet aan wennen, vraag dan jouw tandarts of tandprotheticus om advies. Meestal wordt na een jaar, omdat de kaken dan pas zijn hersteld, een nieuwe gebitsprothese gemaakt. Het heeft geen zin om eerder een nieuwe gebitsprothese te maken. Mocht het nodig zijn, dan wordt tussentijds de oude prothese gerebased. Dit houdt in dat de tandarts/tandprotheticus een nieuw laagje (voering) in de oude gebitsprothese brengt.
Wennen aan jouw gebitsprothese
De eerste dagen wen je langzaam aan jouw gebitsprothese. Met een gebitsprothese voelt alles anders aan, je ziet er anders uit en je praat waarschijnlijk ook anders. Je kunt sneller wennen aan het praten met een nieuwe gebitsprothese als je veel praat; lees bijvoorbeeld de krant hardop.
Neem de eerste dagen zacht voedsel en maak minstens 1 keer per dag de mond schoon. Masseer het tandvlees van de kaken en het gehemelte met een zachte tandenborstel en eventueel tandpasta.
Onderhoud gebitsprothese
Bewaar de gebitsprothese in een bakje met water met eventueel daarin een scheutje natuurazijn. De gebitsprothese maak je dagelijks schoon met gewone vloeibare zeep, afwasmiddel of groene zeep en een harde prothese borstel.
Controle
Het is aan te raden, in overleg met jouw tandarts, minimaal 2 keer per jaar terug te komen voor controle bij jouw tandarts. Door tijdig te controleren kun je eventuele problemen met de gebitsprothese, zoals pijn of loszitten voorkomen.
Implantaten (klikgebit)
Het kan zijn dat de kaakchirurg een controle afspraak enkele maanden na het trekken van de tanden/kiezen met je maakt. Het komt regelmatig voor dat de onder- en/of bovenprothese ondanks een goede pasvorm te weinig houvast heeft. Dit kan te maken hebben met de vorm van jouw kaak. Door implantaten te plaatsen kan de houvast op een bepaald moment verbeterd worden.
Heb je nog vragen?
Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68.