Slaaponderzoek PSG (Polysomnografie)
Klinische neurofysiologie
Inleiding
Je hebt binnenkort een afspraak voor het slaaponderzoek PSG.
PSG staat voor polysomnografie en betekent slaaponderzoek. Met elektroden registreren wij verschillende lichaamssignalen die verband houden met jouw slaap. Hier lees je hoe jij je het beste kunt voorbereiden en hoe het onderzoek verloopt.
Het onderzoek
Het slaaponderzoek duurt één nacht waarbij je thuis slaapt. In sommige gevallen slaap je in het ziekenhuis. Indien dat het geval is, zal jouw behandelend arts dat vooraf met jou bespreken.
Als je in het ziekenhuis verblijft, word je in de middag opgenomen. Je krijgt dan in de avond een maaltijd.
Als je thuis slaapt kun je na het bevestigen van de elektroden gewoon naar huis.
Je wordt voorbereid op de poli KNF. De volgende ochtend koppelen zij je los van het opnameapparaat en verwijderen zij de elektroden. Het tijdstip van afkoppelen word je door de KNF-assistenten medegedeeld.
Voorbereiding voor het onderzoek die je thuis treft
Medicijnen en hulpmiddelen
Gebruik je medicijnen? Neem deze dan in volgens afspraak met jouw arts. Neem verder jouw adem-ondersteuner mee.
Slaap je in het ziekenhuis? Vergeet dan niet jouw medicatie voor dezelfde avond en de volgende ochtend mee te nemen.
Neem ook jouw huidige medicijnlijst mee. Mocht je deze niet hebben, dan kun je deze bij jouw eigen apotheek afhalen.
Kleding
Voor de nacht doe je een shirtje met korte mouw aan (géén hemd). Dit shirt houd je gedurende de nacht van het onderzoek aan. Houd er rekening mee dat je jouw bovenkleding niet meer kunt wisselen als alle elektroden en sensoren zijn aangesloten. Na het aansluiten kun je een vest of blouse over de elektroden en sensoren aandoen. Verder draag je voor het onderzoek een loszittende broek mee. Een strakke broek is niet toegestaan. Indien je in het ziekenhuis slaap kan dit ook jouw nachtkleding zijn.
Verzorging
- Zorg altijd voor droog gewassen haar, zonder gel, haarlak en dergelijke, omdat wij anders de elektroden niet goed kunnen bevestigen.
- Let op: Heb je een haarprothese of extensions? Meld dit dan bij het maken van de afspraak.
- Op de dag van het slaaponderzoek mag je de volgende producten niet gebruiken:
- haarlak, versteviging
- gezichtscrème
- lotion
- make-up
- harsnagels en nagellak (zorg er in ieder geval voor dat een nagel vrij is). Dit in verband met het goed kunnen bevestigen van de verschillende elektroden.
Bijzonderheden
Wanneer je bepaalde gewoontes hebt voor het slapen gaan, dan kun je je daar gerust aan vasthouden. Zowel thuis als in het ziekenhuis. Neem bijvoorbeeld gerust jouw eigen kussen en dekbed mee als je in het ziekenhuis slaapt.
Ontbijt
Als je in het ziekenhuis slaapt, willen wij graag van jou weten of je een dieet volgt. Hier kunnen we dan bij de maaltijden rekening mee houden.
Geef dit 2 werkdagen voor het onderzoek door aan het slaapcentrum, telefoon: 040 - 286 48 29, zodat we dit tijdig kunnen afstemmen met de afdeling waar je opgenomen wordt.
Voorbereiding voor het onderzoek als je eenmaal in het ziekenhuis bent
Parkeren
Houd rekening met parkeerkosten als je gebruik maakt van het parkeerterrein van het Anna Ziekenhuis.
Als je in het ziekenhuis aankomt, ga je naar het slaapcentrum. Deze is gevestigd op de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF), route 24. Meld je daar aan bij de balie en neem plaats in de wachtruimte.
Aanbrengen elektroden
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:
- Eerst brengen wij verschillende elektroden aan op jouw lichaam en gezicht. Dit doet geen pijn.
- Daarna bevestigen wij met lijm of klei elektroden op jouw hoofdhuid, om de hersenactiviteit te registreren.
- De huid onder de elektroden wordt opgeruwd, om goed contact tussen de huid en de elektroden te maken.
Het aanbrengen en controleren van de elektroden duurt ongeveer 45 minuten.
Als alles is bevestigd krijg je van de KNF-assistente instructie wat je zelf thuis moet doen. Daarna ga je naar huis. De volgende ochtend verwachten wij jou terug. Je krijgt van ons te horen hoe laat je precies wordt verwacht.
Verblijf op de verpleegafdeling
Als je in het ziekenhuis blijft slapen word je na deze voorbereiding naar jouw kamer op de verpleegafdeling begeleid. Je verblijft 1 nacht in een eenpersoonskamer. Hier krijg je nog een opnamegesprek en er worden enkele controles gedaan. Ook krijg je iets te drinken (geen alcoholische dranken).
Tv en internet
Tijdens jouw verblijf op de verpleegafdeling kun je op jouw kamer tv kijken. Daarnaast is er gratis Wifi (draadloos internet). Om Wifi te activeren selecteer je ’gasten’ in de lijst met beschikbare Wifi netwerken. Na het doornemen en accepteren van de disclaimer ben je verbonden.
Volgende ochtend
De volgende ochtend serveren we ontbijt. Na het ontbijt word je los gekoppeld van het opnameapparaat en verwijdert de laborant alle elektroden en zo goed mogelijk de lijm- en kleiresten. Je hebt de mogelijkheid om te douchen en je haren te wassen. Je kunt ongeveer rond 10.00 uur naar huis.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek
Elektroden
Wij meten verschillende lichaamsfuncties met elektroden op jouw hoofd, gezicht en lichaam:
- Snurkgeluiden, met een elektrode in de hals.
- Hersenactiviteit, met elektroden op het hoofd.
- Oogbewegingen en kinspieractiviteit, met elektroden op het gezicht.
- Zuurstofgehalte in jouw bloed, met een sensor op een vinger.
- Beenspieractiviteit, met plakelektroden op beide onderbenen.
- Hartslag met plakelektroden op de borst.
- Ademhaling:
- Borstademhaling, met een elastische band om de borstkas.
- Buikademhaling, met een elastische band om de buik.
- Neusademhaling, met behulp van een neuscanule. Dit is een soort rubber slangetje dat net voorin de neus wordt bevestigd.
Videoregistratie
Op aanvraag van jouw behandelend arts kan videoregistratie onderdeel zijn van het slaaponderzoek. De videoregistratie gebeurt uitsluitend tijdens opname in het ziekenhuis.
Opnameapparaat
Voor de registratie en het slapen gaan, bevestigen wij of jezelf de laatste elektroden: onder jouw neus om jouw neusademhaling te meten en op jouw vinger voor het meten van het zuurstofgehalte in jouw bloed. Alle elektroden zijn met kabels aan het opnameapparaat verbonden. Het opnameapparaat meet de verschillende signalen en legt deze vast.
Tasje
Het opnameapparaat zit in een klein tasje, welke op jouw lichaam is bevestigd met behulp van verstelbare banden, wat gedurende het slaaponderzoek de gehele nacht blijft zitten. In bed kun je jouw gewone slaaphouding aannemen. Buikligging kan lastig zijn omdat het tasje op jouw buik is bevestigd.
Wat gebeurt er na het onderzoek
De volgende ochtend word je ontkoppeld van het opnameapparaat en verwijderen wij de elektroden van jouw hoofd en lichaam.
Lijm– of kleiresten
De lijm- of kleiresten worden zo goed mogelijk van jouw hoofd verwijderd. Daarna kun je de lijm- of kleiresten uit jouw haar wassen met warm water. Enkel tijdens een opname is er de mogelijkheid jezelf op te frissen en/of te douchen in het ziekenhuis, zorg dan wel voor jouw eigen toiletartikelen. Handdoeken zijn in het ziekenhuis aanwezig.
Uitslag
Het resultaat van het onderzoek wordt besproken in een wekelijks overleg met een longarts, neuroloog, KNO-arts, kaakchirurg, KNF-laboranten en OSAS-verpleegkundige (verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in slaapapneu).
De uitslag van het onderzoek wordt met jou besproken op de vervolgafspraak met jouw behandelend arts. Als je via de huisarts komt, dan wordt er gekeken in het MDO (slaapoverleg) naar welke arts je moet voor de uitslag. Je wordt dan gebeld om een afspraak te maken.
Wat te doen bij ziekte of verhindering
Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend arts. Als je vragen hebt over jouw onderzoek, neem dan contact op met het slaapcentrum, telefoon: 040 - 286 48 29.
Wanneer en waar word je verwacht?
Datum van onderzoek: ______________________________________
Tijd: ______________________________________
Je wordt verwacht in het slaapcentrum, route 24. Het slaapcentrum is gevestigd op de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF).