EMG (spier-zenuwonderzoek)
Klinische neurofysiologie
Inleiding
Je hebt binnenkort een afspraak voor een EMG. Dit staat voor een Elektro-Myo-Grafie en betekent dat je een spier-zenuwonderzoek krijgt. Dit moet meer inzicht geven in het functioneren van jouw zenuwen en spieren.
Afdeling Klinische Neurofysiologie
Je wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24. Afhankelijk van het onderzoek verricht een KNF-laborant het onderzoek of de neuroloog waarbij de KNF-laborant assisteert. De uitslag van het onderzoek bespreek je met jouw behandelend arts.
Het onderzoek duurt tussen de twintig en veertig minuten.
Hier vertellen wij jou hoe jij je het best kunt voorbereiden en hoe het onderzoek in zijn werk gaat.
Hoe bereid jij je voor
1. Thuis
Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, blijf je deze innemen volgens afspraak met jouw arts.
Kleding en verzorging
Wil je op de dag van het onderzoek jouw huid niet invetten met lotion, olie of crème?
Verder kun je het best praktische kleding aantrekken, die je gemakkelijk aan of uit doet. Voor bepaalde onderzoeken is het nodig dat jouw handen en/of voeten voldoende warm zijn. Houd hiermee rekening met jouw kleding (zoals handschoenen en warme sokken). Als jouw handen en/of voeten nog niet warm genoeg zijn worden deze, in de onderzoeksruimte, verder opgewarmd.
2. Ziekenhuis
Als je in het ziekenhuis aankomt, ga je voor de voorbereiding naar de KNF-afdeling, route 24.
Elektroden bevestigen
- Je zit of ligt op een bed met ontblote armen en/of benen.
- Zo nodig worden eerst jouw armen en/of benen voorverwarmd.
- Ook kan plaatselijk de huid opgeruwd en ontvet worden.
- Vervolgens bevestigen wij elektroden (meetplaatjes) op jouw huid.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek
Stroomschokjes
Je blijft zitten of liggen op een bed, met ontblote armen en/of benen en de aangebrachte elektroden. Vervolgens wordt de zenuwgeleiding gemeten en eventueel de spieractiviteit. Hierbij stimuleren wij de zenuwen met stroomschokjes. Deze geven een prikkelend of tintelend gevoel, dat als vreemd of vervelend ervaren kan worden.
Naaldonderzoek
Soms bepaalt de neuroloog dat er een aanvullend naaldonderzoek nodig is. Bij een naaldonderzoek meet en beluistert de neuroloog zelf jouw spieren. Dit wordt gedaan door de spieren aan te prikken met een dunne naald, die verbonden is met de elektromyograaf. Hierbij wordt in rust en bij aanspanning de spieractiviteit op het scherm gemeten. Ook worden de hoorbare signalen beluisterd.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek bespreek je volgens afspraak met jouw behandelend arts.
Wat te doen bij ziekte of verhindering
Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.
Als je vragen hebt over jouw onderzoek, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoon 040 - 286 48 29.
Wanneer en waar word je verwacht?
Datum van onderzoek: ______________________________________
Tijd: ______________________________________
Je wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).