Orale Glucose Tolerantie Test bij volwassenen (OGTT)
Wat is een orale glucose tolerantietest?
Een OGTT wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van verdenking op diabetes mellitus. Diabetes melitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte, die ontstaat wanneer de alvleesklier te weinig of helemaal geen insuline produceert. Insuline is nodig om het suikergehalte van het bloed omlaag te brengen. Als dat door een tekort aan insuline niet of onvoldoende gebeurt, blijft er teveel suiker in het bloed.
Door, na inname van een suikerdrankje, op een vastgesteld tijdstip de suiker (glucose) in het bloed te meten, kan gekeken worden of er voldoende insuline aanwezig is om het suikergehalte te doen dalen.
Voorbereiding thuis
Je mag 8 uur van te voren niet meer eten. Je mag wel water, koffie en thee drinken, echter zonder suiker en/of melk.
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Je meldt je, bij voorkeur om 8.00 uur, op het afnamelaboratorium, route 6 (begane grond). Als je in het ziekenhuis ligt, krijg je het onderzoek op de afdeling.
Tijdens het onderzoek wordt drie keer bloed afgenomen. Na de eerste bloedafname, krijg je een suikerdrankje te drinken. Na 1 en na 2 uur wordt opnieuw bloed afgenomen.
Gedurende het onderzoek is lichamelijke inspanning, roken, eten en drinken niet toegestaan.
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.
Duur van het onderzoek
Het totale onderzoek duurt 2 uur.
Afspraak maken
Voor dit onderzoek moet een afspraak gemaakt worden. De huisarts of de polikliniekassistente kan een afspraak maken bij het laboratorium. Mocht dit nog niet gebeurd zijn, dan kun je zelf naar het laboratorium bellen om een afspraak te maken: telefoonnummer 040 - 286 48 66 (maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur).
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor kun je alles nog eens rustig nalezen.
Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met het laboratorium, telefoonnummer 040 - 286 48 66.
Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelende specialist.