Je bent door jouw longarts doorverwezen naar de longverpleegkundige. Zij houdt spreekuur op werkdagen. Via de poli longgeneeskunde kun je een afspraak maken met de longverpleegkundige.

 

Longverpleegkundigen

Op poli longgeneeskunde werken 4 longverpleegkundigen. Ze houden spreekuur voor patiënten met klachten aan de longen of luchtwegen. Een longverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in longziekten zoals Astma, COPD, OSAS of stoppen met roken (BSR).

Wat kan de longverpleegkundige voor jou doen?

Bij haar kun je terecht met alle vragen of problemen, die te maken hebben met jouw longziekte.

De longverpleegkundige werkt nauw samen met de longarts en andere betrokken hulpverleners zoals de fysiotherapeut, de diëtist, de logopedist, de ergotherapeut en de psycholoog. Ze kan jou verwijzen als dat nodig is.

Zij houdt zich vooral bezig met de praktische vragen en problemen die een longziekte met zich meebrengt. Een longziekte kan ingrijpend zijn. De longverpleegkundige biedt begeleiding, advies en ondersteuning voor jou én jouw omgeving. Je kunt hierbij denken aan:

  • Uitleg over jouw ziekte.
  • Leren omgaan met jouw ziekte.
  • Ondersteuning bij onzekerheid en emoties.
  • Advies over voeding, slapen, beweging en contact lotgenoten.
  • Hulp bij het stoppen met roken.
  • Tijdig leren herkennen luchtweginfecties.
  • Uitleg over jouw medicijnen / inhalatiemedicatie / zuurstofgebruik.
  • Verwijzingen naar andere hulpverleners.
  • Onderhouden van contact met de leverancier van jouw slaapapneu-apparaat en de zuurstofleverancier.
  • Ondersteuning van mantelzorger(s)

Wat is van belang bij jouw afspraken

Voor de eerste afspraak kan het zijn dat je een (digitale) vragenlijst hebt ontvangen. Wij vragen jou deze in te vullen en mee te nemen naar de afspraak. De longverpleegkundige neemt voor de eerste afspraak ruim de tijd, houd rekening met ongeveer 30 á 40 minuten. Door het stellen van een aantal vragen krijgt de longverpleegkundige een beeld van jouw klachten en problemen.

Bereid je zo goed mogelijk voor op jouw afspraak, denk hierbij aan:

  • Kom samen met jouw partner of een vertrouwd persoon naar de afspraak.
  • Noteer vooraf de vragen die je hebt en de problemen die je ervaart.
  • Neem al jouw medicijnen (inhalatoren) en een medicatie overzicht van de apotheek mee.
  • Neem de inhalator en eventueel ook de voorzetkamer mee.
  • Neem jouw slaapapneu-apparaat en masker mee.

Bericht bij verhindering

Ben je op het afgesproken tijdstip verhinderd, geef dit dan altijd en zo spoedig mogelijk door aan de poli longgeneeskunde, telefoonnummer: 040 - 286 48 71.

Je helpt hiermee een andere patiënt, die dan in jouw plaats kan komen.

Bereikbaarheid longverpleegkundigen

Beter Dichtbij app
Op deze afdeling gebruiken we BeterDichtbij. Dit is een app waarmee je berichten kunt sturen naar je dokter of verpleegkundige. Je krijgt altijd binnen 3 werkdagen antwoord. Als patiënt krijg je een uitnodiging voor BeterDichtbij via e-mail. Heb je die niet gehad of kun je die niet meer vinden? Laat het ons dan weten: loop even langs de polikliniek of vul het contactformulier in op de website.

Per mail
Je kunt jouw vraag ook stellen via de mail. Je kunt hier, met vermelding van jouw naam en geboortedatum, niet-spoedeisende vragen stellen over bijvoorbeeld jouw afspraak, behandeling, klachten, oefeningen of een herhaalrecept. Deze worden uiterlijk de volgende werkdag beantwoord.

Telefonisch
Van maandag t/m vrijdag houden de longverpleegkundigen dagelijks telefonisch spreekuur van 11.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer 040 - 286 4174. Je hebt hiervoor geen belafspraak nodig.

Voor dringende vragen die niet kunnen wachten tot het telefonisch spreekuur kun je bellen met de polikliniek longgeneeskunde, van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer: 040 - 286 4871.

Wie zijn onze longverpleegkundigen?