Correctie van de bovenoogleden

Plastische chirurgie

Inleiding

Deze informatie bevat algemene, aanvullende informatie over een correctie van de bovenoogleden. De informatie wordt jou aangeboden door de plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis. De informatie heeft niet de bedoeling volledig te zijn, of een gesprek met jouw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed om je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Doordat je een overschot aan huid hebt van jouw bovenoogleden, kun je klachten krijgen van vermoeide, zware of branderige ogen of hoofdpijn. Soms is er een dusdanig huidoverschot dat jouw blikveld beperkt wordt. Ook kan het zijn dat het teveel aan huid jou gewoon stoort, zonder dat je bovengenoemde klachten hebt. De plastisch chirurg kan jou een correctie van de bovenoogleden adviseren.
Ook de stand van de wenkbrauwen beïnvloedt het huidoverschot van de bovenoogleden. Soms is het daarom noodzakelijk de bovenste ooglidcorrectie te combineren met de wenkbrauwlift of de voorhoofdslift. Zie hiervoor ‘Endoscopische wenkbrauwlift’.

Aandachtspunten vóór de operatie

  • Als je bloedverdunnende middelen gebruikt, dien je (in overleg met jouw arts) hier minstens één week voor de operatie mee te stoppen. Neem hiervoor op tijd contact op.
  • Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
  • Je mag de dag van de operatie de oogleden niet insmeren of opmaken.
  • Je kunt na de operatie niet zelf autorijden; regel dus van tevoren vervoer naar huis.

Wat gebeurt er bij de operatie

Vlak vóór de operatie tekent de plastisch chirurg op jouw oogleden het operatiepatroon af. Er wordt een reepje huid van de bovenoogleden weggehaald. Indien noodzakelijk wordt dit gecombineerd met het verwijderen van het te veel aan vetweefsel. Vervolgens wordt de huid weer gehecht. Hierna krijg je kleine pleistertjes op de wond.

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer  45 minuten.

Over het algemeen is de ingreep weinig belastend. De littekens komen precies in de plooi van de bovenoogleden te zitten. Meestal is na enige tijd van de littekens weinig meer te zien.

Na de operatie

Na de operatie kunnen jouw oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Patiënten kunnen na de operatie vrijwel altijd gewoon zien.

Leefregels na de operatie

Oogdruppels en zalf
De eerste paar dagen na de operatie kan het zijn dat je de ogen niet helemaal kunt sluiten. Dit kan leiden tot irritatie en/of lichte uitdroging van de ogen. Wij adviseren jou ‘dura tears’ oogdruppels en oogzalf te halen bij de apotheek. Hiervoor kun je bijgevoegd recept gebruiken. Overdag druppel je jouw ogen 4 á 5 maal. ‘s Avonds, voordat je naar bed gaat, breng je wat oogzalf in jouw ogen aan.

Koelen van de geopereerde ogen
De eerste dag na de operatie koel je de ogen met een licht vochtig washandje uit de koelkast. Ook kun je een zogenaamde ‘coolpack’ of ‘ijsbril’ gebruiken. De pijn en de zwelling worden dan minder. Deze hulpmiddelen zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Verpak de coolpack of ijsbril eerst in een schone doek voordat je deze op de ogen legt. Niets uit de vriezer mag direct op het ooglid worden gelegd! Een pijnstiller is meestal niet nodig.

Douchen
Je mag douchen, maar wrijf niet in jouw ogen!

Wondverzorging
Laat aangebrachte pleistertjes zitten. Mochten deze er toch afgaan, laat dan de hechting zitten en plak nieuwe pleisters. De hechtingen worden na ongeveer 1 week op de polikliniek plastische chirurgie verwijderd.

Lichamelijke inspanning
Vermijd de eerste 2 weken druk op het hoofd (niet voorover bukken, zwaar tillen of sporten). Mogelijke complicaties en risico’s

Algemene complicaties en risico’s

Een correctie van de bovenoogleden heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:                                                                                               

  • een nabloeding;
  • het optreden van infecties;
  • stoornissen in de wondgenezing;
  • tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied ( de bovenoogleden);
  • lelijke littekengenezing.

Specifieke complicaties

  • Soms komt na de ingreep een meer dan normale lekkage van bloed voor. Dit is meestal niet ernstig (er ontstaat een forse blauwe plek). Het duurt dan wel langer voordat het normale uiterlijk is hersteld.
  • Er kan een met vocht gevulde holte (epitheelcyste) ontstaan in het litteken. Dit komt zelden voor en kan operatief worden gecorrigeerd.

Wanneer neem je contact op

  • Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5°C.
  • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Kosten en vergoedingen

Het is mogelijk dat de behandeling niet of maar gedeeltelijk word vergoed. Informeer daarom bij jouw zorgverzekering hoe dit voor jou geregeld is.

Informatie

Voor meer informatie verwijzen wij jou door naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC): www.nvpc.nl. Onder het kopje ‘Chirurgische bijsluiters’ kun je extra informatie vinden over de bovenooglidcorrectie. (Let op: in deze bijsluiter staat vermeld dat je een toestemmingsformulier moet ondertekenen; dit is echter niet van toepassing voor behandeling door de plastisch chirurg in het Anna Ziekenhuis.)

In het Anna leiden we mensen op

Dokters, verpleegkundigen en paramedici kunnen in het Anna Ziekenhuis opgeleid worden. Dit kan betekenen dat jouw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Als jij niet geholpen wil worden door een zorgverlener in opleiding dan kun je dit aangeven bij de dokter die jou behandelt.

Veiligheid is het allerbelangrijkste. Daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gediplomeerde zorgverlener.

De plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis werken samen met opleidingscentra en -ziekenhuizen in de regio. En met andere plastisch chirurgen in de regio Zuidoost-Brabant. Dit regiomaatschap heeft de naam ONS plastisch chirurgen.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondeling informatie, maar als een aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan jouw plastisch chirurg.

Tijdens kantooruren kun je bellen met:
polikliniekplastische chirurgie, telefoonnummer 040 - 286 48 5
E-mail:         poli.plastische_chirurgie@st-anna.nl (vermeld altijd jouw naam en geboortedatum)

Buiten kantooruren (na 17.00 uur en in het weekend) kun je contact opnemen met de spoedeisende hulp, telefoonnummer  040 - 286 48 34.