Inleiding 

Deze informatie bevat algemene, aanvullende informatie over contour-correcties met behulp van liposculpture. De informatie wordt jou aangeboden door de plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis.

Deze informatie heeft niet de bedoeling volledig te zijn of een gesprek met jouw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed om je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is liposculpture

Liposculpture is een techniek die toegepast wordt om contourverbetering te bereiken van delen van het lichaam waar zich plaatselijk een abnormale vetophoping bevindt. Abnormale vetophoping is een afwijking waarbij een te groot aantal vetcellen op een bepaalde plaats in het lichaam aanwezig is. Dit is wat anders dan de aandoening waarbij alle vetcellen in het lijf te groot zijn (dit heet gegeneraliseerde adipositas). Alleen plaatselijke abnormale vetstapelingen kunnen met liposculpture behandeld worden.

Vóór de operatie

Afhankelijk van de grootte van het te verbeteren gebied vindt de operatie plaats onder algehele narcose, met een ruggenprik of met plaatselijke verdoving. Jouw plastisch chirurg bespreekt met jou welke methode voor jou het meest geschikt is. Als jouw operatie plaatsvindt onder algehele narcose of een ruggenprik wordt eerst jouw algemene gezondheid onderzocht. Ook krijg je een intakegesprek bij Bureau Opname. De secretaresse van de polikliniek plastische chirurgie maakt hiervoor een afspraak.

Aandachtspunten vóór de operatie:

  • Als je bloedverdunnende middelen gebruikt, dien je (in overleg met jouw arts) hier minstens één week voor de operatie mee te stoppen. Neem hiervoor op tijd contact op.
  • Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
  • Voor de operatie mag je ook geen pijnstillers zoals Aspirine of Naprosyne en dergelijke nemen. Mocht je voor de operatie pijnstillers willen gebruiken, dan mag je alleen paracetamol innemen. Andere pijnstillers, ook die je zonder recept kunt verkrijgen, kunnen het risico van bloedingen verhogen.
  • Je mag de dag van de operatie geen bodylotion gebruiken.
  • Na de operatie is het noodzakelijk dat je een zogenaamd liposculpture-kledingstuk draagt. Je dient hiervoor twee stuks van tevoren zelf aan te schaffen en mee te nemen op de dag van de operatie.

De opname

Je wordt opgenomen op de afdeling kortverblijf/ dagbehandeling. Soms is een opname van één nacht (2 dagen) nodig.

Wat gebeurt er bij de operatie

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op jouw lichaam het operatiepatroon aan. De duur van de ingreep is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Via een kleine snede wordt een buisje in het te sculpturen gebied gebracht. Via dit buisje wordt een vloeistof geïnjecteerd om de vetcellen als het ware op te lossen. Nadat deze vloeistof is ingetrokken kan via dezelfde snede een zuigbuisje ingebracht worden, waarmee de vloeistof en het daarin opgeloste vetweefsel wordt weggezogen.

Soms wordt een drain (slangetje) achtergelaten om overtollig bloed en vocht af te voeren. Aan het einde van de operatie word je strakke liposculpture kleding aangetrokken om de huid goed op de nieuwgevormde onderlaag te laten aanliggen (vastgroeien).

Na de operatie

Na de operatie dien je de liposculpture kleding gedurende 6 weken dag en nacht te dragen. Deze kleding mag kortdurend uit om te douchen.

Het geopereerde gebied kan tijdelijk flink blauw, gezwollen en licht pijnlijk zijn. Hiervoor kun je als dit nodig is, de eerste paar dagen pijnstillers (paracetamol, zo nodig 6 maal daags 1 tablet van 500 milligram) gebruiken. Daarna neemt de pijn snel af.

Ook een strak en stekend gevoel kan optreden. De wondjes kunnen nog enkele dagen nalekken, dit is normaal. Als bij jou drains aanwezig zijn, worden deze de dag na de operatie op de polikliniek plastische chirurgie door een verpleegkundige verwijderd.

Leefregels na de operatie
Het is belangrijk dat jij je aan de volgende leefregels houdt:

  • Liposculpture-kleding gedurende 6 weken, dag en nacht dragen.
  • Zodra je weer thuis bent, kun je met lichte activiteiten beginnen. Vermijd bewegingen die pijn doen. Probeer langzamerhand steeds meer te doen, maar forceer niet.
  • Je mag vanaf de volgende dag weer douchen.
  • Je mag de eerste drie weken niet zwaar tillen, geen zwaar werk verrichten of sporten.
  • Na vier weken kun je weer alle activiteiten ondernemen.

 

Mogelijke complicaties en risico’s

Algemene complicaties en risico’s
Een liposculpturebehandeling heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

  • risico’s van de narcose (als de ingreep onder narcose plaatsvindt),
  • trombose,
  • een nabloeding,
  • het optreden van infecties,
  • necrose (doodgaan) van een deel van de huid van het geopereerde gebied.

Specifieke complicaties en risico’s bij een liposculpture

  • Als je aan beide zijden van het lichaam geopereerd bent kan asymmetrie (ongelijkheid) optreden.
  • Een onregelmatig aspect (aanzien) van het gebied, alsmede een overschot aan huid kunnen bij deze operatie optreden.
  • Het geopereerde gebied kan tijdelijk wat minder gevoelig zijn.

Uiteraard doen wij er alles aan om de risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van jou dat jij je aan de leefregels houdt.

Wanneer neem je contact op

  • Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5°C
  • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het gebied.

Tijdens kantooruren kun je bellen met de polikliniek plastische chirurgie, telefoonnummer 040 - 286 48 54.

Buiten kantooruren en in het weekend kun je contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH), telefoonnummer 040 - 286 48 34.

Kosten en vergoedingen

Een liposculpture wordt niet vergoed door jouw ziektekostenverzekering. Het secretariaat kan jou informeren over de kosten.

In het Anna leiden we mensen op

Dokters, verpleegkundigen en paramedici kunnen in het Anna Ziekenhuis opgeleid worden. Dit kan betekenen dat jouw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Als jij niet geholpen wil worden door een zorgverlener in opleiding dan kun je dit aangeven bij de dokter die jou behandelt.

Veiligheid is het allerbelangrijkste. Daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gediplomeerde zorgverlener.

De plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis werken samen met opleidingscentra en -ziekenhuizen in de regio. En met andere plastisch chirurgen in de regio Zuidoost-Brabant. Dit regiomaatschap heeft de naam ONS plastisch chirurgen.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondeling informatie, maar als een aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan jouw plastisch chirurg.

Polikliniek plastische chirurgie:
telefoon:     040 - 286 48 54
e-mail:         poli.plastische_chirurgie@st-anna.nl (vermeld altijd jouw naam en geboortedatum)