Pacemaker vervanging
Je komt binnenkort naar het Anna Ziekenhuis omdat jouw pacemaker vervangen moet worden. Het vervangen van een pacemaker gebeurt op de afdeling radiologie en is een kleine operatie onder plaatselijke verdoving.
Waarom pacemaker vervanging
In de pacemaker zit een batterij. Deze batterij gaat jarenlang mee. Als de batterij leeg raakt, moet de pacemaker vervangen worden. De draad of draden van de pacemaker hoeven we meestal niet te vervangen.
Voorbereiding
- Als je ergens allergisch voor bent, moet je dit melden.
- Het gebruik van bloedverdunners moet gestopt worden:
- Het stoppen van Marcoumar (fenprocoumon) en Sintromitis (acenocoumarol) gebeurt in overleg met de trombosedienst en/of jouw behandelend cardioloog.
- Apixaban, Edoxaban, Dabigatran of Rivaroxaban in overleg met jouw cardioloog stoppen.
- Soms moeten Ascal of Plavix in overleg met jouw cardioloog gestopt worden. - Zaken betreffende medicatie altijd overleggen met de cardioloog.
Je neemt de volgende spullen mee naar het ziekenhuis
- Jouw medicijnen in de originele doosjes.
- Toiletspullen, nachtgoed.
- Iets om te lezen e.d.
- Als je gebruik wilt maken van de televisie, overleg dat dan met de verpleegkundige.
De dag van de ingreep
- Je mag de ochtend van de ingreep jouw medicatie innemen behalve:
- Bloedverdunners (tenzij anders is afgesproken).
- Diuretica (plastabletten): als het onderzoek na de middag plaats vindt, mag je de ochtenddosering wel innemen. Als de ingreep ’s ochtends plaats vindt, mag je de ochtenddosering na de ingreep innemen.
- Insuline: wanneer je normaal hebt gegeten, moet je jouw normale dosering spuiten. Als je niet/ weinig hebt mogen eten, moet de dosering in overleg met de arts aangepast worden. - Er worden, op de afdeling waar je opgenomen wordt, gegevens genoteerd zoals bloeddruk, pols, lengte, gewicht en temperatuur.
- Als je de bloedverdunners Marcoumar of Sintromitis gebruikte, wordt er bloed geprikt om de waarden te controleren.
- Bij een temperatuur hoger dan 38ºC wordt overlegd met de cardioloog of de ingreep toch kan plaats vinden.
- Je wordt verzocht geen sierraden te dragen. Laat deze liever thuis.
- Een bril mag opblijven tijdens de behandeling.
- Contactlenzen, gehoorapparaat en gebitsprothese hoeven niet verwijderd te worden.
- Als het nodig is wordt op de afdeling de linker of rechter borsthelft ruim geschoren met een tondeuse door jou zelf of een verpleegkundige.
- Er wordt een infuusnaaldje ingebracht in de hand of arm.
- Ongeveer een half uur voor de ingreep krijg je een rustgevend tabletje en antibiotica via het infuus. Ga voor de ingreep naar het toilet.
- Jouw eigen kleding moet uit en je krijgt een ziekenhuisjasje aan.
- Je wordt met het bed door vrijwilligers naar de afdeling radiologie gebracht, waar de ingreep zal plaatsvinden.
- De ingreep vindt zoveel mogelijk plaats op de afgesproken tijd. Soms is het noodzakelijk daarvan af te wijken. Het kan zijn dat je eerder of later geholpen wordt.
Hoe verloopt de ingreep
Op de onderzoekskamer schuif je vanuit het bed over op de smalle onderzoekstafel. Je wordt aangesloten op een E.C.G.-monitor. Tijdens de gehele behandeling houden wij jouw hartritme in de gaten. Als je iets onaangenaams voelt zeg dit dan meteen.
Het ziekenhuisjasje gaat uit en de huid waar de pacemaker zich bevindt wordt gedesinfecteerd. Je krijgt een steriel laken over jou heen waar je jouw handen onder moet laten liggen in verband met steriliteit. Jouw hoofd blijft vrij. De cardioloog geeft een plaatselijke verdoving. Daarna maakt de cardioloog een snee in de huid, legt de pacemaker vrij en maakt deze los van de draad of draden. De pacemakertechnicus meet de draden door en controleert deze. Als de draden nog goed zijn, worden ze aangesloten op de nieuwe pacemaker. De cardioloog plaatst de pacemaker onder de huid. Dan wordt de wond gesloten met hechtingen en eventueel huidlijm. Daarna wordt er een pleister opgeplakt. Direct na de implantatie controleert de pacemaker technicus de instellingen van de pacemaker.
Soms is het nodig een tijdelijke pacemakerdraad via de lies te plaatsen tot de nieuwe pacemaker is geplaatst.
Zijn de draden niet meer goed? Dan volgt de volledige behandeling voor het plaatsen van een nieuwe pacemaker. De nazorg en regels voor thuis zijn na te lezen in de folder ‘Pacemaker implantatie’.
Het vervangen van de pacemaker duurt ongeveer een uur.
Als je klaar bent schuif je van de onderzoektafel over in jouw eigen bed en word je door de vrijwilligers terug naar de afdeling gebracht.
Na de ingreep
Op de afdeling hoef je niet in bed te blijven. Meestal kun je dezelfde dag weer naar huis.
Regels voor thuis
Wondverzorging
De wond de eerste 5 dagen droog houden. Na 5 dagen mag je de pleister verwijderen en als de wond droog is, hoef je er niets meer op te plakken. Korstjes op de wond vallen er vanzelf af, krab je niet vanwege infectiegevaar.
Oplosbare hechtingen of lijm zullen vanzelf verdwijnen.
Baden/douchen
De wond de eerste 5 dagen droog houden. Daarna mag je kortdurend douchen tot de wond geheel gesloten is. De eerste 2 weken na de vervanging mag je niet in bad, zwemmen of naar de sauna.
Pijnmedicatie
De wond blijft nog een aantal dagen gevoelig.
Indien nodig mag je bij wondpijn paracetamol 500mg om de vier uur gebruiken met een maximum van 6 tabletten per dag. Dit gedurende de eerste 3 dagen.
Lichamelijke activiteit
De arm aan de zijde van de pacemaker moet de eerste dag na de verwisseling rust krijgen.
Controle afspraak
De eerste controle bij de pacemakertechnicus is 2-6 weken na de vervanging.
Complicaties
Bij elke ingreep kunnen complicaties optreden. Een specialist zal dan ook altijd het belang van de ingreep afwegen tegenover de eventuele complicaties. De complicaties die bij deze ingreep kunnen optreden, zal de cardioloog met jou bespreken.
Wat te doen bij dringende problemen?
Bij bijzonderheden zoals: koorts (hoger dan 38ºC), nabloeden of andere klachten of problemen, kun je contact opnemen met:
- 8.30 - 17.00 uur: polikliniek cardiologie, tel.: 040 - 286 48 80
- Na 17.00 uur en in het weekend: spoedeisende hulp (SEH), tel.: 040 - 286 48 34
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen.
Als je nog vragen hebt over de pacemaker implantatie dan kun je daarvoor terecht bij een van de verpleegkundigen op de afdeling waar je wordt opgenomen of bij de cardioloog.
Extra informatie vind je ook in de informatie van de Nederlandse hartstichting.
Je kunt ook de volgende website bezoeken:
www.hartstichting.nl
www.mijncardioloog.com