CT-onderzoek van het hart
Je afspraak
Je wordt verwacht op:
Dag: …………………………………………………......
Datum: …………………………………………………...
Tijdstip: ……………………………….............uur
Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig leest. Hierdoor kun je je goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.
Waar vindt het onderzoek plaats?
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie, route 22. We vragen je om je 10 minuten vóór het onderzoek te melden bij de balie bij de afdeling radiologie.
Wat is een CT-onderzoek?
Met een CT-scanner is het mogelijk om opnamen te maken van dwarsdoorsneden van je lichaam. Dit gebeurt met behulp van röntgenstralen.
Contrastmiddel
Tijdens het onderzoek krijg je een contrastmiddel ingespoten via een ader in je arm. Dit is over het algemeen een veilig middel. Toch is er bij een kleine groep patiënten kans op nierbeschadiging. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je nierfunctie is. Als je nierfunctie nog niet bekend is, of langer dan 1 jaar geleden is bepaald, heb je van je cardioloog een formulier gekregen om bloed te laten prikken.
Ben je allergisch voor contrastmiddelen? Meld het dan zo snel mogelijk.
Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als je door ziekte of een andere reden verhinderd bent, vragen wij je zo snel mogelijk contact op te nemen met de poli cardiologie.
Voorbereiding
Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag je geen koffie, thee of cola drinken en/of chocolade eten of drinken, omdat het innemen van deze middelen je hartslag kan versnellen.
Nuchter zijn
Vanaf twee uur vóór het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je helemaal niets meer mag eten, drinken en niet meer mag roken.
Medicijnen
- Sommige patiënten hebben als voorbereiding, op advies van de cardioloog, een hartslag vertragend medicijn nodig (een zogenaamde bèta-blokker). Meestal is dit Metoprolol (ook wel Selokeen genoemd). Neem dit medicijn volgens de voorschriften van je arts één tot twee uur voor het onderzoek in.
- Het kan voor het onderzoek noodzakelijk zijn dat bepaalde medicijnen niet ingenomen worden. Voor vragen over het gebruik van medicijnen verwijzen wij je naar je cardioloog. De cardioloog bepaalt, mede naar aanleiding van bovengenoemd bloedonderzoek, met welke medicijnen je moet stoppen en welke medicijnen je normaal mag blijven gebruiken.
Kleding en sieraden
Metalen voorwerpen kunnen de opnamen verstoren. Wij raden je aan om tijdens het onderzoek een makkelijk zittend T-shirt te dragen. Sieraden kun je het beste thuis laten.
Zwangerschap
Als je (mogelijk) zwanger bent vragen wij je dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.
Hoe verloopt het onderzoek?
In de onderzoekkamer kom je op een verschuifbare tafel te liggen. Het te onderzoeken gedeelte van je lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scan. Je armen moeten boven je hoofd liggen. In het toestel zit een röntgenbuis die om je heen draait en meerdere opnamen maakt, uit steeds een andere hoek. Je hoort hierbij een zoemend geluid van het apparaat.
De CT scanner wordt bediend vanuit een andere ruimte. Daar bevindt zich de radiologisch laborant die je voortdurend in de gaten houdt.
Blijf gedurende het hele onderzoek ontspannen en stil liggen. De opnamen kunnen namelijk mislukken als je je beweegt.
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte is een opname om vast te stellen of er kalkophopingen in de kransslagaders aanwezig zijn. Deze opname is nodig omdat bij teveel kalk de tweede opname van de kransslagaders niet door kan gaan. De binnenkant van de bloedvaten komt namelijk dan niet goed in beeld. Het tweede gedeelte is een opname van het hart en de kransslagaders zelf.
Duur van het onderzoek
De tijdsduur van het onderzoek hangt af van het aantal opnamen. Meestal duurt een onderzoek tussen de 5 en de 30 minuten.
Na het onderzoek
Soms wordt gevraagd om na het onderzoek nog 15 minuten rustig te blijven zitten. Daarna kun je naar huis gaan.
Je mag de eerste uren na het onderzoek geen auto rijden, het is dus verstandig om vooraf vervoer naar huis terug te regelen.
Mochten na het onderzoek onvoorzien toch complicaties optreden, dan kun je altijd contact opnemen met de poli cardiologie (tijdens kantooruren) of de Spoedeisende Hulp. De telefoonnummers staan op de volgende bladzijde vermeld.
Uitslag
Je krijgt de uitslag van je eigen cardioloog. De afspraak hiervoor is reeds gemaakt.
Bijwerkingen/complicaties
De hoeveelheid röntgenstralen die wordt gebruikt bij het maken van de scan is zo klein dat daar geen schadelijk effect van te verwachten is.
Als contrastmiddel via de bloedbaan wordt ingespoten kan dat een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik geven. Dit trekt na enkele minuten weer weg.
Wil je meer weten over contrastvloeistof vraag dan aan de balie van de afdeling radiologie naar de folder ’Jodiumhoudend contrastmiddel’.
Belangrijke telefoonnummers
Anna Ziekenhuis algemeen: | 040 - 286 40 40 |
Afdeling radiologie: | 040 - 286 48 32 |
Poli cardiologie: | 040 - 286 48 80 |
Meer informatie
Voor meer informatie kun je ook terecht op de volgende websites:
www.annaziekenhuis.nl
www.mijncardioloog.nl