Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun je jezelf goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een myocardscintigrafie?

Een myocardscintigrafie is een onderzoek waarbij de bloedvoorziening van de hartspier tijdens rust en tijdens inspanning zichtbaar wordt gemaakt met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. In plaats van het zelf leveren van inspanning doormiddel van fietsen, kan ook gekozen worden voor toediening van medicatie die een vergelijkbaar effect veroorzaakt. De cardioloog beslist welke manier van inspanning voor jou van toepassing zal zijn.

Nadat de radioactieve stof via een injectie is toegediend, verzamelt er zich in de hartspier een kleine hoeveelheid straling. Een speciale camera (de gammacamera) registreert deze straling en verwerkt die tot een zichtbaar beeld. De toegediende hoeveelheid radioactieve stof is zo gering dat jij en je omgeving hiervan geen nadelige gevolgen ondervinden.

Het onderzoek wordt eerst in rust en enkele dagen later met inspanning uitgevoerd.

Deze informatie beschrijft de gang van zaken bij het onderzoek, zoals dat meestal verloopt. Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter bij je situatie aansluit.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Wij vragen je om je voor het onderzoek te melden bij de balie van de afdeling radiologie. Een deel van het onderzoek vindt plaats op de functie afdeling, begane grond, route 9.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek?

Medicijnen
Zie kopje ‘Voorbereiden’.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met de afdeling radiologie.

Borstvoeding mag 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend weer worden gegeven.

Kleding
Wij adviseren je om gemakkelijke kleding en schoenen aan te trekken. Wij raden je aan sieraden thuis te laten.

Voorbereiden voor het rust-onderzoek

De dag van het onderzoek in rust:

  • Je mag alle voorgeschreven medicijnen zoals gewoonlijk innemen.
  • Je moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur vóór de afgesproken injectietijd nog een licht ontbijt mag nuttigen (cracker of beschuit met jam) en mag drinken (water, sap of melk).
  • Je mag op de dag van het onderzoek geen grote inspanning leveren.

Voorafgaand aan de rust opnamen:

  • Je moet een vetrijke maaltijd eten. Neem van thuis bijvoorbeeld boterhammen met (room)boter en kaas(48+) mee.
  • Neem ook een fles water mee.

Voorbereiden voor het inspanning-onderzoek

De laborant bespreekt, na het onderzoek in rust, met welke medicatie je eventueel moet staken.

De dag van het onderzoek met inspanning:

  • Je moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter zijn. Je moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur vóór de afgesproken injectietijd nog een licht ontbijt mag nuttigen (cracker of beschuit met jam) en mag drinke (water, sap of melk).
  • 24 uur voorafgaand aan het onderzoek geen koffie, thee, cola, chocolademelk en energiedrank drinken en ook geen chocolade eten.
  • 24 uur voorafgaand aan het onderzoek geen paracetamol met cafeïne of codeïne gebruiken.

Voorafgaand aan de inspanning opnamen:

  • Je moet een vetrijke maaltijd eten. Neem van thuis bijvoorbeeld boterhammen met (room)boter en kaas(48+) mee.
  • Neem ook een fles water mee.

Hoe verloopt onderzoek?

Het onderzoek in rust
Voorafgaand aan de opnamen krijg je een injectie met een geringe hoeveelheid radioactieve stof. Na 60 minuten worden de opnamen gemaakt. Het is belangrijk dat je jezelf in de tussentijd aan de richtlijnen houdt:

  • Je moet een vetrijke maaltijd eten bijvoorbeeld boterhammen met (room)boter en kaas(48+).
  • Je moet, 10 minuten voordat de opnamen gemaakt worden, ongeveer 500 ml water drinken.

Voor het maken van de opnamen wordt je gevraagd het bovenlichaam te ontkleden. Een hemd of T-shirt mag je aanhouden. Vervolgens ga je liggen op de onderzoektafel. De gammacamera draait langzaam om je bovenlichaam heen en maakt daarbij constant opnamen. Het is belangrijk dat je tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het maken van de opnamen duurt ongeveer 30 minuten. Nadat de laborant heeft gecontroleerd of de opnamen gelukt zijn kun je naar huis.

Het onderzoek met inspanning
Je meld je voor het onderzoek bij de afdeling radiologie, route 22. Een laborant zal een infuusnaaldje inbrengen. Hierna ga je naar de functie afdeling route 9, waar je jezelf meldt bij de balie. Hier wordt een elektrocardiogram (ECG ofwel hartfilmpje) in rust gemaakt. Daarna vindt het inspanningsonderzoek plaats. Tijdens het inspanningsonderzoek wordt je bewaakt door middel van een ECG en wordt je bloeddruk regelmatig gemeten. Op het moment dat de hartslag voldoende hoog is, wordt de radioactieve stof ingespoten. Deze stof wordt direct door de hartspier opgenomen. Het vervolg van het onderzoek vindt weer plaats op de afdeling radiologie. De exacte tijd krijg je van de laborant. In de tussentijd mag je wel weer koffie of thee drinken.

Het is belangrijk dat je jezelf aan de volgende richtlijnen houdt:

  • Je moet een vetrijke maaltijd eten, bijvoorbeeld boterhammen met (room)boter en kaas(48+).
  • Je moet, 10 minuten voordat de opnamen gemaakt worden, ongeveer 500 ml water drinken.

Voor het maken van de opnamen wordt je gevraagd het bovenlichaam te ontkleden. Een hemd of T-shirt mag je aanhouden. Vervolgens ga je liggen op de onderzoektafel. De gammacamera draait langzaam om je bovenlichaam heen en maakt daarbij constant opnamen. Het is belangrijk dat je tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het maken van de opnamen duurt ongeveer 30 minuten. Nadat de laborant heeft gecontroleerd of de opnamen gelukt zijn kun je naar huis.

Mogelijke risico’s en complicaties

De hoeveelheid radioactieve stof die je krijgt toegediend bij een nucleair onderzoek is erg klein. De hoeveelheid straling waaraan je wordt blootgesteld is vergelijkbaar met die van het maken van een röntgenopname. Je zult hiervan geen meetbaar nadelig effect ondervinden. Van de ingespoten stof merk je niets. Na enkele dagen zijn alle radioactieve stoffen uit je lichaam verdwenen. Je vormt geen stralingsgevaar voor je omgeving gedurende de tijd dat deze stoffen in je lichaam zitten. Allergische reacties komen uiterst zelden voor, en dan alleen in lichte mate. Er bestaat een kleine kans op een bloeduitstorting door het aanprikken van een bloedvat. Deze verdwijnt na enkele dagen vanzelf.

Nazorg

Na het onderzoek kun je zelfstandig naar huis. De rijvaardigheid is niet beïnvloed. Je kunt gewoon eten en drinken.

De uitslag

Een radioloog beoordeelt de opnamen en maakt hiervan een schriftelijk verslag. Je kunt bij de behandelend specialist terecht voor de uitslag.

Tot slot

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend specialist.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Functieafdeling: 040 - 286 48 33