Extravasatie
Wat is extravasatie
Als vloeistof via een bloedvat moet worden toegediend en buiten het bloedvat in de huid terechtkomt, heet dat extravasatie. Dit kan gebeuren als er naast het bloedvat wordt geprikt of als lekkage optreedt.
Wat is er gebeurd
Zojuist heb je een onderzoek gehad, waarbij je een injectie met vloeistof (contrastvloeistof, radioactieve stof) hebt gekregen. Deze vloeistof werd via een infuus in jouw arm in de bloedbaan gespoten. Helaas kwam tijdens deze injectie (een deel van) de vloeistof buiten het bloedvat.
De behandeling
De behandeling is al in de onderzoekskamer gestart. De laborant heeft jouw arm gemasseerd en een stevig verband aangelegd. Verder krijg je de volgende adviezen:
- Hoog houden: probeer jouw arm hoog te houden als je zit of ligt. Laat jouw arm dus zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Maak regelmatig knijpbewegingen met jouw hand. Dit zorgt voor een betere afvoer van het vocht.
- Koelen: om de eventuele pijn te verzachten kun je de zwelling tijdens de eerste 24 uur af en toe koelen met koude kompressen. Deze kun je zelf eenvoudig maken door ijsblokjes in een plastic zakje te doen. Wikkel ze in een droge handdoek of droog washandje en houd dit tegen de zwelling. Er zijn ook zogenaamde ‘cold packs’ verkrijgbaar bij de drogist of bij sportzaken die wat makkelijker in het gebruik zijn.
Let op: koel niet langer dan een kwartier en leg het zakje met ijsklontjes of de bevroren cold pack niet rechtstreek op de huid. Wacht minimaal een half uur voordat je weer gaat koelen.
Verloop
Meestal geeft extravasatie weinig tot geen hinder. Soms ontstaat er een harde, pijnlijke zwelling op de plaats waar het infuus gezeten heeft. Jouw lichaam voert de vloeistof zelf af. De zwelling verdwijnt dan meestal binnen twee tot vier dagen. Heel soms kunnen de klachten tot een week aanhouden.
Er bestaat een kleine kans op ontstekingsverschijnselen rond de plaats van de injectie. Ook kan het zijn dat je last krijgt van tintelingen, verkramping of gevoelloosheid van de vingers.
Ervaar je één of meerdere van deze klachten? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts of met de spoedeisende hulp (SEH) van het Anna Ziekenhuis. Wil je bij een eventueel bezoek aan de SEH of de huisarts naar aanleiding van deze klachten deze folder meenemen?
Tot slot
Deze informatie is bedoeld om jou goed te informeren. Heb je nog vragen over deze informatie, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend specialist.
Belangrijke telefoonnummers:
Anna Ziekenhuis algemeen: | 040 - 286 40 40 |
Spoedeisende hulp (SEH) | 040 - 286 48 34 |
Afdeling radiologie: | 040 - 286 48 32 |
CT kamer: | 040 - 286 45 11 |