Vasectomie
Urologie
Wat is vasectomie
Vasectomie betekent de sterilisatie bij de man. Het is een kleine ingreep die bestaat uit het wegnemen van een ongeveer één centimeter lang stukje uit de beide zaadleiders in het scrotum (de balzak).
De sterilisatie moet als een definitieve ingreep worden gezien.
Ongedaan maken is niet eenvoudig. Verder verandert de sterilisatie bij de man niets aan de seksuele functie.
Je wordt geacht zich bewust te zijn van deze consequenties van de ingreep.
Hoe wordt de sterilisatie uitgevoerd
Vrijwel altijd wordt de sterilisatie bij de man onder plaatselijke verdoving en poliklinisch verricht. Verkies je echter algehele narcose, dan kan dit ook in dagbehandeling.
Nadat je het onderlichaam hebt ontbloot, ga je op een behandeltafel liggen. Het scrotum wordt gereinigd met desinfecterende zeep. Rond de plaats van de ingreep worden steriele afdekdoeken gelegd. In verband met infectiegevaar mag je met jouw handen niet boven de doeken komen. De ingreep vindt aan 2 kanten plaats. De uroloog zoekt de zaadleider op.
Na een verdoving met een injectie, die even gevoelig kan zijn, wordt de snede gemaakt en wordt de zaadleider onderbroken. De zaadleider wordt dichtgeschroeid of afgebonden met een kleine hechting op de plaats waar het stukje is weggenomen.
De ingreep duurt in totaal vijftien tot twintig minuten.
Hoe bereid jij je voor
- Je bent op de hoogte van bovenstaande consequenties van de ingreep.
- De dag voor de ingreep verwijder je het haar van de balzak met een scheermes of een tondeuse, waarna je de geslachtsdelen goed afspoelt.
- Als de sterilisatie onder plaatselijke verdoving gebeurt, dan hoef je niet nuchter te zijn.
- Vindt de ingreep onder algehele anesthesie (narcose) plaats, dan moet je wel nuchter zijn.
- Je krijgt andere instructies als de ingreep onder algehele anesthesie plaatsvindt.
- Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je dit vóór de behandeling aan de uroloog melden. Deze medicijnen geven een verhoogd risico op nabloedingen en zullen daarom in overleg met jouw arts mogelijk tijdelijk gestopt moeten worden.
Na de ingreep
Als je onder plaatselijke verdoving geholpen bent, is het niet raadzaam een auto te besturen.
Mogelijke complicaties kunnen zijn:
- Ontsteking
- Nabloeding
- Chronische pijn in de balzak
Neem je contact op met de polikliniek urologie, telefoon: 040 - 286 48 65 als je denkt dat dit het geval is. - Bij koorts (méér dan 38,5˚C) of bloedingen contact opnemen met het ziekenhuis
- Soms kan een stuwingsgevoel ontstaan. De meeste mannen hebben hier geen last van. In zeldzame gevallen uit zich dit in chronische pijn.
- Zeer zelden komt het voor dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien. 100% garantie op steriliteit kan dus nooit gegeven worden.
Leefregels na een vasectomie
- 2 weken geen seksuele gemeenschap
Let op: direct na de ingreep ben je niet onvruchtbaar! In de zaadblaasjes en prostaat zitten nog levende zaadcellen van vóór de ingreep. Gebruik voorbehoedsmiddelen tot uit controle blijkt dat het sperma geen levende zaadcellen meer bevat. - Vermijd de eerste 2 weken geslachtsverkeer of zaadlozingen, zo kunnen de wondjes goed genezen. Afhankelijk van jouw klachten kun je geslachtsverkeer of zaadlozingen na 2 weken weer hervatten.
- Breng de dag van de ingreep rustig door, bijvoorbeeld op de bank.
- Wanneer de verdoving is uitgewerkt kunnen de balzak en lies pijnlijk zijn.
- Eerste 3 dagen niet teveel lopen en rustig aan doen.
- 2 weken geen zware lichamelijke inspanning en vermijd tillen van zware voorwerpen.
- Hechtingen lossen vanzelf op, meestal na 10-14 dagen. Op insteekplaats van hechtingen kan een korstje of wat beslag komen, dit verdwijnt vanzelf.
- Bloedverdunners herstarten volgens afspraak arts. Meestal na 2 dagen
- De balzak kan dik worden door vocht en blauw door een bloeduitstorting. Dit neemt binnen een week vaak af. Ook kan de basis van de penis wat blauw verkleuren.
- Sommige mannen ervaren tot maanden na de ingreep een wisselend, drukkend en/of pijnlijk gevoel in hun testikels zonder dat er sprake is van een ontsteking of zwelling. Dit behoort tot het normale verloop na deze ingreep.
- Douchen mag dag na operatie. Wond droogdeppen met een schone droge handdoek.
- 2 weken niet baden/zwemmen.
- 2 weken niet sporten.
- 2 weken niet fietsen.
- Autorijden en voorzichtig bromfiets rijden is wel toegestaan.
- 2 weken geen zware lichamelijke inspanning en vermijd tillen van zware objecten.
- Draag gedurende 3 dagen een strak zittende katoenen onderbroek of zwembroek, dus géén boxershort. Dit verkleint de kans op een zwelling en verkleint de kans op eventuele bloedingen.
Neem contact op met de uroloog indien:
- Balzak zwelt, rood en warm wordt
- Pus of bloed uit wondgebied komt
- Koorts boven de 38,5°C
- Bij aanhoudende pijn die niet onder controle is ondanks de voorgeschreven pijnstillers of met 4x daags 2 tabletten paracetamol van 500mg
Neem tijdens kantooruren contact op met poli urologie: 040 286 4865. Buiten kantooruren met de spoedeisende hulp (SEH): 040 286 4834.
Controle op steriliteit
Op de polikliniek krijg je informatie en een bon mee voor spermacontrole. Na vijfentwintig of meer zaadlozingen of na drie maanden na de ingreep, dien je het potje met één zaadlozing in te leveren bij het priklaboratorium op de begane grond. Het sperma mag bij inlevering hooguit één uur oud zijn. Je dient het sperma in te leveren op werkdagen voor 10 uur ‘s morgens.
Een week na inlevering van het sperma kun je de uitslag telefonisch opvragen bij de secretaresse van de urologen, telefoon 040 286 4865.
Je kunt na telefonisch verzoek de uitslag ook komen ophalen op de polikliniek urologie. Als de zaadcontrole goed is, kunnen eventuele voorbehoedsmiddelen achterwege worden gelaten. Een controle afspraak bij de uroloog is in principe niet nodig.
Samenvatting
- Je meldt je op het afgesproken tijdstip op de polikliniek urologie.
- Een vasectomie is een kleine ingreep met als doel sterilisatie bij de man.
- De ingreep is in principe onherroepelijk.
- De ingreep vindt bijna altijd poliklinisch en onder plaatselijke verdoving plaats.
- Na de ingreep dien jij je enige tijd aan bepaalde leefregels te houden.
- Wacht met onbeschermde geslachtsgemeenschap tot definitief vaststaat dat de zaadcontrole goed is.
Vergoeding
Wil je weten of jouw behandeling (volledig) wordt vergoed? Raadpleeg dan zelf jouw verzekeringspolis of neem contact op met jouw zorgverzekeraar.
Heb je nog vragen?
Mochten er zich problemen voordoen dan hoef je niet eerst de huisarts of huisartsenpost te bellen. Je kunt direct contact opnemen met:
- Op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur:
polikliniek urologie: 040 286 4865. - Bij dringende vragen na 17:00 uur en in het weekend:
spoedeisende hulp (SEH): 040 286 4834.