Els is klinisch geriater in het Anna Ziekenhuis

“Al vanaf het begin van een ziekte moeten we aandacht hebben voor wat iemands wensen (nog) zijn”

Binnen de zorg heb je zorg die zich richt op het beter maken van een patiënt en zorg voor iemand die niet meer beter kan worden. Dat laatste noemen we palliatieve zorg. Els is klinisch geriater bij het Anna Ziekenhuis. Zij wil dat we palliatieve zorg al eerder aanbieden aan een patiënt. “Dat betekent dat we vanaf het begin van een ziekte aandacht moeten hebben voor de behandeling én voor wat iemands wensen (nog) zijn. Zo kunnen we al eerder in het traject rekening houden met wat belangrijk voor iemand is.” 

Els is al jaren betrokken bij de zorg voor kwetsbare ouderen. Zij ziet regelmatig patiënten waarbij de focus niet alleen ligt op genezing, maar ook op het verlichten van klachten. Dat is ook de reden dat Els klinisch geriater wilde worden. “Bij de kwetsbare ouderen die ik dagelijks zie, draait het om meer dan hun ziekte. We kijken naar de sociale situatie en hoe het mentaal gaat. En ik bespreek hoe ze geholpen willen worden.” 

Het idee is een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven bieden. Deze kennis en ervaring zet ze nu ook in binnen het palliatief team van Anna. “Daardoor ben ik er ook voor andere patiëntgroepen, zoals jonge mensen met kanker of COPD. Voor mij een leerzame én nieuwe uitdaging.” 

Wij bundelen onze krachten

Het team palliatieve zorg bij het Anna bestaat uit verschillende dokters en andere zorgprofessionals. Zoals klinisch geriaters, longartsen en huisartsen. Het voordeel? “Iedere dokter kijkt vanuit zijn of haar eigen vakgebied naar de patiënt. Samen kunnen we patiënten en hun families zo goed mogelijk begeleiden. Daarnaast zou het mooi zijn als alle dokters vragen naar wensen en grenzen. Zodat je daar ook tijdens het hele zorgtraject rekening mee kunt houden.” 

Lees ook de andere verhalen