“Palliatieve zorg is goed luisteren én duidelijk en eerlijk zijn”
Als longarts begeleidt Lotte Mandigers (ook) mensen die niet meer beter worden, bijvoorbeeld omdat ze uitbehandelde longkanker of een longziekte hebben. Palliatieve zorg, noemen we dat. Of in Lottes woorden: “Hele mooie zorg. Je leert iemand namelijk heel persoonlijk kennen en kunt bijdragen aan iemands laatste wensen.”
Palliatieve zorg houdt meer in dan veel mensen denken, vindt Lotte. “Het gaat verder dan het helpen van mensen met (uitbehandelde) kanker. Bij COPD is er bijvoorbeeld ook sprake van palliatieve zorg: deze patiënten worden niet meer beter.” Daarom vindt ze het belangrijk dat er meer aandacht komt voor palliatieve zorg. “Zelf start ik in de toekomst met de opleiding tot palliatief arts, aangezien ik volgend jaar in het palliatief team deel ga nemen. Zo werken we samen aan meer bewustwording rondom deze zorg.”
Iedereen reageert anders
Als je als patiënt de boodschap krijgt dat je niet meer beter wordt, dan schrik je daar natuurlijk van. “Maar iedereen reageert daar vervolgens anders op”, vertelt Lotte. “Sommigen accepteren het, anderen vinden dat moeilijk. Ik hoor iemands verhaal aan en ontdek wie er tegenover me zit. Wat wil diegene nog? Wat vindt hij of zij belangrijk? Dat is namelijk bepalend voor een eventuele behandeling.” Het werk van Lotte bestaat dus uit goed luisteren én ook uit veel vertellen. “Als iemand een diagnose krijgt, hoort daar ook een duidelijke uitleg bij. Ik draai er niet omheen en dat waarderen patiënten.”
Iedere patiënt is anders
Lotte ziet regelmatig hoe verschillend de wensen van patiënten kunnen zijn. “De een wil bijvoorbeeld nog een mooie reis maken en de ander gaat liever door met de behandeling. Je kunt 3 patiënten hebben met dezelfde diagnose, maar toch 3 totaal verschillende behandelplannen opstellen. Dat maakt dit werk voor mij ook juist zo bijzonder.” En zelfs als het behandelplan er ligt, kan het nog wijzigen als iemands wensen veranderen. “Een voorbeeld: pas stopten we de chemobehandeling van een man van rond de 60 jaar. Hij moest na elke chemokuur opgenomen worden in het ziekenhuis. Over 4 weken krijgt hij zijn eerste achterkleinkind. Die wil hij graag in goede conditie ontmoeten. Door te stoppen met de behandeling, zorgen wij dat hij optimaal kan genieten van zijn kleinkind!”
Lees ook de andere verhalen