Overige mogelijkheden klachtafhandeling

Kom je er met de betrokkene(n) zelf niet uit? En is ook de bemiddeling door de klachtenbemiddelaar niet naar tevredenheid verlopen? Dan kun je in overleg met de klachtenbemiddelaar jouw klacht indienen bij een van de volgende instanties. Hierover kan de klachtenbemiddelaar jou meer informatie geven.

Klachtenonderzoekscommissie

Behandeling door de klachtenonderzoekscommissie is gericht op een uitspraak over de gegrondheid van jouw klacht. De klachtenonderzoekscommissie onderzoekt en beoordeelt op onafhankelijke en onpartijdige wijze klachten van patiënten of hun naasten. De klager kan allerlei soorten klachten voorleggen aan de klachtenonderzoekscommissie, dit moet schriftelijk gebeuren.

De klachtenonderzoekscommissie behandelt de klacht volgens een vaste procedure, waarbij sprake is van een klager (de patiënt/naasten of de wettelijk vertegenwoordiger) en een aangeklaagde (de zorgverlener en/of de eindverantwoordelijke). De klachtenonderzoekscommissie onderzoekt de gebeurtenissen die tot de klacht geleid hebben. Uitgangspunt is het principe van ‘hoor en wederhoor’. Dit betekent dat zowel de klager als de betreffende zorgverlener persoonlijk de gelegenheid krijgen om bij de commissie nadere mondelinge of schriftelijke toelichting te geven.

Na deze procedure geeft de klachtenonderzoekscommissie een oordeel over de gegrondheid van de klacht en kan daarbij aanbevelingen doen. Alle partijen worden schriftelijk op de hoogte gesteld. De Raad van Bestuur ontvangt het afschrift van het aan partijen gezonden uitspraak en treft, waar nodig, maatregelen. De Raad van Bestuur moet laten weten welke maatregelen eventueel volgen.

Het formulier is op te vragen bij de klachtenbemiddelaar:

Telefoon: 040 286 40 04 (maandag t/m vrijdag)

Meer informatie over de procedure is te vinden in de klachtenregeling van Anna Zorggroep.

Aansprakelijkstelling (schadeclaim)

Als je van mening bent dat het ziekenhuis, de medewerker of de medisch specialist aansprakelijk is voor de schade die je hebt geleden en je wilt hiervoor een schadeclaim indienen, dan kun je voor meer informatie over deze procedure terecht bij de klachtenbemiddelaar. Deze doet geen uitspraak over de aansprakelijkheid. Dit beoordeelt MediRisk, de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van het Anna Ziekenhuis.

Fout of complicatie?

Het is van belang onderscheid te maken tussen een verwijtbare fout en een complicatie. Een medische ingreep kan onbedoelde gevolgen hebben. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat de zorgverlener fout heeft gehandeld. Bij elke ingreep bestaat namelijk een kleine of grotere kans op een ongunstige uitkomst. Daarom adviseren wij je om eerst een gesprek aan te gaan met de betreffende zorgverlener.

Procedure

Een aansprakelijkheid of schadeclaim procedure is bedoeld voor klachten over nalatigheid of medische incidenten met (materiële) gevolgen voor de patiënt. Hierbij stelt de patiënt/klager de zorgaanbieder altijd schriftelijk aansprakelijk. De zorgaanbieder stuurt de claim door naar de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk.

MediRisk onderzoekt eerst of er sprake is van nalatigheid of een verwijtbare fout van (een medewerker van) de zorgaanbieder. Immers, fout gegaan is niet altijd fout gedaan. Staat een verwijtbare fout vast en wordt de aansprakelijkheid erkend, dan beoordeelt MediRisk welke aantoonbare schade is geleden. Dat wordt vertaald in een schadebedrag. Kijk voor meer informatie over de claimprocedure op: https://medirisk.nl/voor-patienten/.

De indiener van de schadeclaim kan zich laten bijstaan door diverse deskundigen (rechtsbijstand, advocaat of schade-expert); dat is vaak ook aan te raden. Maar de kosten hiervan zijn voor eigen rekening – tenzij de aansprakelijkheid wordt erkend. In dat geval worden de kosten voor inschakeling van deskundigen – voor zover deze redelijk zijn – in principe door MediRisk vergoed. Deze procedure duurt enkele maanden.

Indienen schadeclaim

Als je het ziekenhuis aansprakelijk wilt stellen, kun je een brief schrijven aan de Raad van Bestuur van de Anna Zorggroep:

Anna Zorggroep
t.a.v. Raad van Bestuur
Postbus 90
5660 AB Geldrop

Geschillencommissie Zorg

De geschillencommissie behandelt klachten over de uitvoering van behandeling, bejegening, informatievoorziening en schade. Is er sprake van een financiële claim, dan kan dit alleen als de claim niet hoger is dan
€ 25.000.

Voor het voorleggen van de klacht aan de geschillencommissie heeft de klager geen advocaat nodig. De geschillencommissie vraagt eerst schriftelijke informatie op en houdt dan een zitting. Daarna volgt de uitspraak: een oordeel en eventueel ook maatregelen. De uitspraak van de commissie is bindend. Dit betekent dat de uitspraak geldt voor beide partijen en altijd moet worden nagekomen. Je kunt hiertegen niet in hoger beroep gaan.

De procedure via de geschillencommissie is niet helemaal kosteloos, je betaalt  entreegeld dat je  terugkrijgt als de geschillencommissie jou in het gelijk stelt. De procedure kan maximaal 6 maanden duren.

Meer informatie over de Geschillencommissie Zorg kun je vinden via: www.degeschillencommissiezorg.nl