Kosten ziekenhuiszorg
Kom je binnenkort naar het Anna Ziekenhuis? Of ben je al patiënt? Hieronder vind je informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Kijk ook op de website van je zorgverzekeraar en check je polisvoorwaarden of de kosten van je behandeling worden vergoed. Soms betaal je naast je eigen risico ook nog een eigen bijdrage.
Ziekenhuiszorg kan voor jou financiële gevolgen hebben
Anna Ziekenhuis sluit ieder jaar een contract met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Je betaalt echter altijd een eigen risico. Dit eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.
De meeste zorg die wij verlenen, valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wij dienen de rekening rechtstreeks in bij je zorgverzekeraar. Let wel: dit gebeurt alleen als wij een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Daarnaast bieden wij zorg die niet in de basisverzekering zit.
Heb je een budgetpolis of heb je zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt? Dan kan het zijn dat je (een deel van) de rekening zelf moet betalen. Heb je vragen over je verzekering? Bekijk dan je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar. Heb je vragen over het eigen risico? Bekijk dan deze Informatiekaart van de NZa.
Budget polis
Als je een budgetpolis hebt, zal je zorgverzekeraar alleen de kosten vergoeden van het ziekenhuis waar zij een contract mee hebben gesloten. Het verschil met een naturapolis is dat een budgetpolis een beperktere keuzevrijheid kent.
In de lijst met gecontracteerde zorgverzekeraars staat middels de term ‘geselecteerde zorgaanbieder’ aangegeven met welke zorgverzekeraars wij een contract hebben in het kader van een budgetpolis (let op zorgverzekeraars hanteren mogelijk een andere productnaam).
Telefonisch consult
Heb je een afspraak voor een telefonisch consult (belafspraak) met je behandelaar van het Anna Ziekenhuis? Dan kan dit kosten met zich meebrengen. Per 1 januari 2018 zijn wij vanwege nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) verplicht om de kosten voor telefonisch consulten in sommige gevallen bij je zorgverzekering in rekening te brengen. Dit kan gevolgen hebben voor je verplicht eigen risico.
Zorg buiten de basisverzekering
Heb je zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat je een deel van de rekening zelf moet betalen, afhankelijk van je aanvullende verzekering (zie de verzekeringsvoorwaarden van je zorgverzekering). Als je twijfelt of je voldoende aanvullend verzekerd bent, raden wij je aan om, voordat de behandeling plaatsvindt, navraag te doen bij je zorgverzekeraar.
Heb je geen aanvullende verzekering? Dan moet je de kosten voor ziekenhuiszorg die niet onder de basisverzekering vallen, volledig zelf betalen. Wij sturen deze rekening rechtstreeks naar je toe.
Ook als je zorgverzekeraar geen contract heeft met ons ziekenhuis, moet je (mogelijk) een deel van de kosten zelf betalen. Wij brengen dan een zogenaamd passantentarief in rekening aan jou als patiënt of aan de zorgverzekeraar.
Zorg zonder medische noodzaak
Zorg zonder een medische noodzaak (bijvoorbeeld cosmetische chirurgie) is altijd uitgesloten van een vergoeding uit de basisverzekering. Deze zorg betaal je dus zelf of uit de aanvullende verzekering als je je daarvoor verzekerd hebt. Je kunt hiervoor bij ons een prijsopgave vragen.
Meer informatie over
Altijd verwijsbrief nodig
Je hebt een verwijzing voor specialistische zorg nodig als je wilt dat deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Heb je geen geldige verwijsbrief als je in een ziekenhuis komt? Dan kan het zijn dat je de behandeling zelf moet betalen, of dat je pas behandeld wordt als je de juiste verwijsbrief hebt. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk. In de meeste gevallen krijg je een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is een jaar geldig.
Ben je (recentelijk) gewisseld van zorgverzekeraar?
Wij sturen de rekening voor ziekenhuiszorg naar de zorgverzekeraar waar je op de startdatum van de behandeling verzekerd was. Die startdatum is dus bepalend voor de zorgverzekeraar die de rekening ontvangt.
Als je niet verzekerd bent
Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Als je ondanks de wettelijke verplichting niet bent verzekerd, moet je alsnog een basisverzekering afsluiten. Doe je dit niet, dan moet je de volledige kosten van de behandeling zelf betalen. Je betaalt dan meestal eerst een voorschot op basis van de te verwachten kosten.
Je zorgnota
Je kunt je zorgnota of het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar digitaal bekijken via de ‘mijn omgeving’ van je zorgverzekeraar. Voor behandelingen die vanaf 1 juni 2014 starten, zie je precies wat je behandeling kost. In de zorgnota staat: de naam van het ziekenhuis, het specialisme, de consumentenomschrijving van de DBC’s / verrichting, de kosten, de begin- en einddatum van een DBC en de zorgactiviteiten. Het ziekenhuis declareert voor je behandeling een of meerdere DBC’s, afhankelijk van de duur van je behandeling. De declaratie wordt naar de zorgverzekeraar gestuurd. De zorgverzekeraar controleert de declaratie van het ziekenhuis en verwerkt deze. Wanneer dit klaar is, zie je de zorgnota in je ‘mijn omgeving’ staan. Heb je nog geen persoonlijk online account bij je zorgverzekeraar? Via de website van je zorgverzekeraar kun je dit aanvragen.
Meer weten?
Voor vragen over je polisvoorwaarden, de vergoeding van behandelingen en je zorgnota, neem je contact op met je zorgverzekeraar. Handige informatie is ook te vinden op zorgverzekeringskaart.nl
Via onderstaande video van de Nederlandse Zorgautoriteit krijg je meer informatie over de manier waarop ziekenhuizen zorgkosten declareren: Wat registreren artsen? En hoe wordt dat uiteindelijk een rekening?